»» ««

Egy kis mellékes

Külföld

Egy ipari búvár egészen másra bukkant a víz mélyén, mint amire számított: gyakorlatilag kincsbe botlott.

Sean Ryan már negyed százada dolgozik az Egyesült Királyság hideg, zavaros vizeiben. Ám a 45 éves férfi olyan dologra lelt, ami még a rutinos búvárt is meglepte: egy jó adag értékes tárgyra bukkant az aljzaton. Bár nem a kincskeresők álmaiban felsejlő aranypénzzel teli ládáról volt szó, azért a csatornából, 120 méteres mélységből származó pénzérmék, evőeszközök és medálok így is megérhetnének pár ezer fontot. Természetesen a pénznél többet is jelent ez Sean Ryan számára, akinek a munkája egészen másféle kihívásokról szól, ezúttal egy olajtársaság számára végzett feltáró munkát az aljzaton. A felszínre hozott érmék valószínűleg a viktoriánus korból származnak, a többi felhozott tárgy között például arany gyűrűk és brossok vannak. Egy medál is előkerült Yorkshire Riflemen felirattal.

Mondani sem kell, a búvár nagyszerű pillanatként idézi fel a megtalálást: "25 éve dolgozom ipari búvárként de soha nem találtam még ehhez foghatót. Egyszer Cornwallban merültem és találtam roncsot, és fel tudtam hozni egy bronz hajóablakot róla. De a doveri lelet egészen más." Noha a zsákmány értéke nem akkora, mégis örömmel töltötte el ez a váratlan felfedezés. Az olajtársaság azzal bízta meg, hogy Dover közelében, 120 méteres mélységben vizsgáljon meg egy területet. A körülmények kedvezőek voltak, és így talált néhány érmét és egyebeket odalenn, amikről azt mondták neki, hogy megtarthatja őket. Számára a pénzben kifejezhető érték nem számít sokat, ezért valószínűleg ingyen egy múzeumnak ajándékozza majd azt, amit talált. Viszont a fantáziáját megmozgatta, hogy kerülhettek a víz alá a tárgyak, és történészekkel konzultált. Azt valószínűsítik, hogy az első világháború idején a kikötő közelében elsüllyedt számos hajó egyikéről származhatnak. Sean Ryan beszámolója szerint lőszereket is látott a közelben, de magának az elsüllyedt hajónak nem látta a nyomát.

[ Huddersfield Examiner ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Hin Daeng

Thailand

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 50m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcetcápa teknős mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés