»» ««

Csatornabúvár: Elsüllyesztett arzenál

Egyéb

Komoly témáról szól a film: a mélység nem csak csodákat rejt, hanem sok bombát és vegyi fegyvert is.

Forrás: www.diveshow.com.auAki már merült háborús roncsoknál, azok számára nem meglepő, hogy az elsüllyedt hajók körül, vagy benn a roncsban lőszereket lehet találni. Némelyik roncsról úgy hírlik, valódi veszélyt jelentenek a fel nem robbant, lassan korrodálódó bombák, és nem is nehéz belátni, pár tucat éles fegyver nagy katasztrófát okozhatna.

Ám mi van akkor, ha nem több tucat vagy több száz, hanem akár több millió, a tenger fenekén nyugvó bombáról beszélhetünk? Tisztában vagyunk-e vele, hány, még meg nem talált atomfegyver van a mélyben? Ki összesítette a vízbe süllyesztett vegyi fegyvereket? A Duna TV-n vetített Elsüllyesztett arzenál című film ezt a témát igyekszik körbejárni. A rendező, a kanadai John Wesley Chisholm több búvárfilmmel büszkélkedhet, például a nálunk is ismertetett Dreamwrecks egyik készítője. Ez a film viszont nem könnyed és sajnos nem is szórakoztató, és olyan helyeket mutat be, ahova átlagbúvárnak nyilván esze ágában sincs merülni. Olaszország, Dánia, Belgium, Kanada, az Egyesült Államok helyszíneit járják be a filmesek, és feltárják, hol mi került a tenger mélyére.

Aki nem túl naiv és rendelkezik némi történelmi ismerettel, azt nem lepi meg, hogy a tenger ilyesmit is rejt. De a nagyságrenddel aligha van többségünk tisztában. A Balti-tengerbe dobott, mustárgázzal töltött hordók ezreire gondolni egyáltalán nem megnyugtató, és a szerencsétlenül járt halászok története, akiknek a hálójába véletlenül ilyen hordó akadt, meglehetősen megrázó. Ugyanúgy elgondolkodtató a Georgia állambeli Savannah város előtt valahol a tenger fenekén megbúvó három és fél tonnás hidrogénbomba- a haditengerészet szerint semmilyen veszélyt nem jelent, a helyiek viszont korántsem ennyire optimisták. Azt is bemutatja a film egy konkrét helyszínen, milyen körülményes és veszélyes munka egyenként kiemelni a part közelében nyugvó roncsról a bombákat.

Az Elsüllyesztett arzenál nem egy könnyed film, de nagyon hatásos és izgalmas. A konklúzió is elgondolkodtató, miszerint ennek a milliónyi veszélyes fegyvernek a többségével már nem lehet mit csinálni- bizakodni kell, hogy nem okoznak belátható időn belül katasztrófát. Ilyenkor néha eszébe jut az embernek, talán jobb lenne nem is tudni róluk. Vagy mégis, beszélni kell a témáról? Mindenki döntse el magának. (Akit nem zavar, hogy angol nyelven kell megtekintenie a filmet, a Google Video oldalán április 29-ig még megnézhető.)

Buried at Sea (Elsüllyesztett arzenál)
2006, Arcadia Entertainment
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. hopposztkopp 2011 ápr 24. 11:55  
Egy bomba mindenütt jó helyen van amíg nem robban. A második v.háború után megszórták a Karib tengert is a maradékkal. Más kérdés, hogy hová a fenébe tennék?
Persze van néhány néhai barátom aki megpróbálta annak idején szétszedni az "aknákat", de nem lettek vénemberek.
 6. Garfield33 2011 ápr 24. 00:18  
Puki egy jó érlelt hátszín után???
 5. Káplán 2011 ápr 23. 23:59  
Már megint sulykolsz valamit. Más is tudja, mi a mustárgáz.
 4. Garfield33 2011 ápr 23. 23:55  
Értem én, hogy csak az lehet komoly dolog, amit te írsz a DC-re, de felhívnám a figyelmedet, hogy a mustárgáz nem az, amit a gonosz konzervgyárosok a tubusba nyomnak a krém mellé a fogyasztók átbaltázása céljából.
 3. Káplán 2011 ápr 23. 23:37  
Jó pénz az.
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Sha´ab Maksour

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal nagy rája egyéb tengeri emlős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés