»» ««

Csatornabúvár: Vadvilági tetthely- cápák

Egyéb

A cápauszony-kereskedelem rejtelmeit tárja fel ez az elgondolkodtató dokumentumfilm.

Ma már sokan tudják, a búvárok pedig szinte mindannyian, hogy a cápák egyre inkább eltűnnek az óceánokból. A nagy számban halászott ragadozóknak ráadásul szinte csak az uszonya számít értékesnek, ezért a kifogott állatok jelentős részéről csak azt vágják le.

Az Animal Planet műsorán látható Vadvilági tetthely (Crime Scene Wild) cápákról szóló epizódja azt igyekszik bemutatni, miként is működik a globális cápauszony-kereskedelem. Kereslet elsősorban a világ kínaiak lakta részén van az uszonyok iránt, ahol mindenféle tradíciókra hivatkozva nagy becsben tartják az ebből készült levest. Sajnos a kínaiak sokan vannak és nem válogatósak, mindenféle cápa uszonyát belefőzik a nem túl ízletes levesükbe.

Ezért aztán a film készítői Steve Galsterrel az élen sokféle veszélyeztett faj uszonyait fedezik fel a boltokban, raktárakban. A nyomozás során a csapat felkeresi Tajvant, Costa Ricát, El Salvadort, az Egyesült Államokat, sokszor rejtett kamerával készítenek döbbenetes felvételeket. Olyan mennyiségben fognak ki cápákat, ami már minden szinten fenntarthatatlan, és bizonyos helyeken már a bébikkel is beérik, egészen fiatal példányok apró uszonyait is begyűjtik. A boltokban felbukkannak hatalmas uszonyok is, cetcápákról és nagy fehérekről. Ha pénz van, akkor mindent be lehet szerezni- bár a riasztó jeleket már maguk a kereskedők is érzik. Egyre kevesebb a cápa, egyre drágább az uszony. Ám így is van, aki megfizeti az árát.

Ha pedig egyszer elfogynak a cápák, már senki nem fogja pótolni őket a tengerekben. Akik meggazdagodtak az illegális tevékenységen, visszavonulnak, a búvárok pedig csak képen látnak majd cápát. A megoldásnak csak az egyik módja az, hogy szigorítani próbálják az ellenőrzéseket, mert mindig lesz ország, ahol megbújhatnak, tevékenykedhetnek a zavarosban halászók. Így hát azt kellene elérni, hogy a vevők ne vágyjanak többé a cápauszony-levesre. Sajnos e pillanatban ez elég valószínűtlennek látszik, de talán az ilyen filmek segítenek abban, hogy minél többen tudjanak erről a problémáról.


Crime Scene Wild - Sharks (Vadvilági tetthely - cápák)
2007, Cicada Productions - Animal Planet International
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Triget

Croatia (Hrvatska)

6/7 db alapján:érdekes(átlag: 3.9) átlagos nehézségű
max: 42m, látótáv: 10-25m

speedboat-os megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés