»» ««

Egy második világháborús veterán emlékei

Egyéb

A tenger mélyén végzett műveletekhez még igen kevés segítséget kaptak hét évtizeddel ezelőtt a búvárok.

Pearl Harbor megtámadása azt jelentette, hogy az Egyesült Államok nem csak az európai szövetségesek oldalán volt kénytelen harcolni, hanem Japánnal is szembe kellett néznie a Csendes-óceánon. Óriási veszteségekkel járt az éveken át tartó háború a szívós japán csapatokkal szemben, tengeren és szárazföldön egyaránt. Amikor a hadiszerencse az amerikaiak oldalára állt, szigetről szigetre haladva szabadították fel a kis népeket a japán megszállás alól.

Ám ezeknek a harcoknak időnként keserű tapasztalatai voltak. 1943 novemberében Tarawa szigetén szálltak partra az amerikai katonák, ám a helyi viszonyok nem kellő ismerete miatt apály idején, és a partmenti zátonyokon számos hajó megfeneklett. Óriási veszteségekkel járt ez a rosszul megtervezett hadművelet, és végül a haditengerészet vezető belátták, szükség van egy speciális csoportra, ami megtisztítja a partokat a csapatok előtt. Ezek lettek az Underwater Demolition Team (UDT) nevű egységek. Az első elképzelés szerint teljes katonai felszerelésben, gumicsónakkal közelítették volna meg a katonák a partot, de az egyik páros ehelyett, amikor látta, hogy hosszabb úszásra lesz szükség, alsóra vetkőzve úszott ki, és rengeteg értékes adatot szerzett. Noha korábban nem volt elvárás, innentől kezdve fontossá vált a kiválasztásnál az, hogy a katonák jó úszók legyenek. A csak maszkot, uszonyt és úszónadrágot viselő katonák pedig Naked Warrior, azaz meztelen harcos becenevet kaptak. Az UDT-k titkos egységeknek számítottak, senkinek nem mesélhettek arról, mi is a feladatuk. Az egységbe tartozó katonák több helyen bevetésre kerültek, felderítés és víz alatti akadályok felrobbantása volt a fő feladatuk.

Jack Garber, egyike a még élő veteránoknak, lövészből lett az úszó harcosok egyike. Feladatai közül a robbantásokat emelte ki. A partoktól pár száz méterre a búvárok négy adagnyi C-4 robbanóanyagot erősítettek magukra, majd szabad tüdővel buktak le, hogy elhelyezzék azokat az akadályt képező sziklákon, zátonyokon. Búvárruhájuk viszont nem volt, ám amíg a trópusi vizekben kellett dolgozniuk, ez nem jelentett gondot. Amikor a nagyobb csapatok partra szálltak, az UDT-k katonái a vízben lebegő aknákat hatástalanították. Garber rámutatott, hogy szigorúan titkos volt, mi a célja az egységeknek, amelyek nagy szolgálatot tettek az országnak. A legnagyobb kihívás minden bizonnyal Japán inváziója lett volna, ám erre végül az atombombák bevetése miatt nem került sor, és az UDT-k is megváltoztak, miután a búvárok légzőkészüléket kaptak.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Káplán 2011 jún 02. 10:50  
Férfiaknak való feladatok ezek.
 1. Bunny 2011 jún 02. 10:31  
Vannak dolgok amiket nem vállanék be búvárként. NA ezek egyike a katonabúvárok melója. brrr.

Merülőhelyek

Shellharbour - The Gutter

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely tengeri füves élőhelycsikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés