»» ««

Könyvajánló: Diving in Croatia

Adria

Képekkel gazdagon illusztrált, hasznos kiadványt ajánlhatunk az adriai merülések kedvelőinek.

A Miro Andric által jegyzett könyv kifejezetten frissnek mondható, a benne szereplő információkra bátran támaszkodhat az adriai túrát tervező búvár. A könyvben csak néhány rövid, általános fejezetben foglal össze alapvető Horvátországra vonatkozó információkat a szerző, sokkal inkább az egyes merülőhelyek leírására koncentrál.

Térképeken is feltünteti az egyes helyeket, amelyeket három régió szerint csoportosít: Észak-, Közép- és Dél-Adriát jelöl meg Horvátországon belül. Összesen 116 hely ismertetésére jutott hely, ami bőven elég ahhoz, hogy az Isztriától Dubrovnikig terjedő hosszú partszakasz legizgalmasabb, legismertebb merülőhelyeit be lehessen mutatni. A szerző egységes módon ismerteti a merülőhelyeket, így a pontos GPS koordináták és a legközelebbi település feltüntetése után ikonokkal jelez bizonyos információkat, így a látnivalókról, a nehézségről, a látótávolságról és a merülés érdekességéről is kapunk egy előzetes értékelést. Még egy mélységi skálát is elhelyeztek az oldalak szélén, amelyen fel van tüntetve adott hely tipikus mélységtartománya, néhány helyen (jellemzően roncsoknál) pedig térkép is van.

A leírások rövidek, szabatosak, tényleg csak a legfontosabb információkra szorítkoznak. Többek között kapunk tippeket arról, mit érdemes figyelni, szó esik a roncsok történetéről, méreteiről, illetve ha a merülőhely valamilyen okból veszélyes lehet, felhívja rá a figyelmet Andric. Mivel a szöveges rész nem túl bő lére eresztett, sok képet tudtak szerkeszteni mellé, tehát lehet elképzelésünk arra, mit fogunk látni a víz alatt. Az általános tájékoztató részben pedig olvashatunk a helyi merülési szabályokról, de benne vannak a legfontosabb telefonszámok is vészhelyzet esetére. Ráadásként DVD mellékletet is csatoltak a könyvhöz, tehát számítógépen is böngészhetjük az információkat, mint ahogy egy részletes internetes oldalon is megtalálhatóak a merülőhelyekről szóló leírások. Természetesen a 116 merülőhelynél jóval többet keres fel a Horvátországban dolgozó több, mint száz búvárbázis, nincs és nem is lehet részletesen leírva valamennyi olyan pont, ahol rendszeresen merülnek. Ám ha végigfutjuk a roncsleírás közül például a Baron Gautschot, a Linát, a Peltastist, a Ruzát, a Vassiliost, az S-57-et is tartalmazó listát, a különleges üregekről szóló ismertetőket, akkor láthatjuk, komoly munka van a könyvben. Személyes tapasztalatom is van a merülőhely leírásának és a valóságnak az egybeeséséről, és véleményem szerint jó munkát végzett a szerző.

A Diving in Croatia hasznos és nagyon szép kiállítású kiadvány, feltétlenül ajánlható azoknak, akik érdeklődnek az adriai búvárkodás iránt. Mivel a honlap és a kötet anyaga gyakorlatilag megegyezik, az internetes változat átböngészésével már nem zsákbamacskát vesz az érdeklődő. Akár be is lehetne érni a netes verzióval, de azok számára, akik a polcokun is szeretik őrizni a búvártémájú kiadványokat, nyilván a nyomtatott változat lesz az igazi, ami az angol mellett horvát nyelven is elérhető.

Diving in Croatia
Miro Andric
Car Herc d.o.o.
2010
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Káplán 2011 jún 09. 15:01  
Na ez érdekes. Van egy könyvem: Dive in Croatia. Mindazt  és nagyon hasonló formában tartalmaz, mint a cikkben említett könyv. Kiadták 2000-ben. Szerzője Ivana Ostoic.

 4. elche 2011 jún 09. 15:00  
Szerintem ez újabb annál. De a honlapon pont ugyanazok a merülőhelyek vannak fenn, mint a könyvben, ha a tiedben is ugyanazok vannak, akkor nem változott a tartalom.
 3. Káplán 2011 jún 09. 14:24  
Jóval 2009 előtti példányom van ánglius nyelven. Ez volt e kérdés lényegének gyökere.
 2. elche 2011 jún 09. 14:22  
Két évszámot találtam, lehet, hogy a korábbi, tehát 2009-es igaz a könyv adatainak zárását illetően. Én még csak most találkoztam vele, nekem ezért volt új, de nyilván akadt aki már régebben is birtokába jutott.
 1. Káplán 2011 jún 09. 11:26  
Ez egy újabb kiadás ?


Merülőhelyek

St. Johns, Dangerous Reef

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 16m, látótáv: 25m felett , áramlás , driftes

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés