»» ««

Rituális áldozatok egy víz alatti barlangban

Külföld

A maják rituális áldozatait találták meg egy barlangban a Yucatán-félszigeten, életüket aszály idején ajánlhatták fel az isteneknek.

From Flickr by tslane888A barlangot a maja-toltek romvárosban, Chichen Itzában, Kukulkán, a tollas kígyóisten piramistemplomától 2 kilométerre fedezték fel. A búvárrégészek 25 méter mélységben legkevesebb hat személy földi maradványait azonosították, mellettük kerámiatárgyak, jáde- és kagylógyöngyök, kovakőpengék és állati csontok hevertek. A Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) közleménye szerint az áldozatokat gondosan elrendezték - olvasható az Art Daily hírportálon.

A szakértők szerint a hat személyt nagy valószínűséggel feláldozták az aszályok idején, amelyek 900 és 1200 közötti időszakban sújtották a térséget. A régészek felfedezték 20 másik személynek a földi maradványait is és 100 állati csontot 50 méteres mélységben.

Chichén Itzá városát a maják alapították 435 és 455 között, majd mintegy 200 évvel később, 682-690 körül a várost tápláló cenoték kiszáradása miatt elhagyták. A természetes kutak újratöltődése után a város korábban elvándorolt lakói visszaköltöztek és 879-től a település ismét fejlődésnek indult. Az itt épült maja templomváros kiterjedése körülbelül egy kilométer volt; lakói kizárólag maja főpapok és magas funkcionáriusok voltak. A alacsonyabb rangú hivatalnokok és földművesek a város körüli síkságot népesítették be, és innen látták el a városlakókat. Chichén Itzá második felvirágzása 987-re, a tolték hódítás idejére tehető. A korabeli krónikák feljegyzése szerint 1221-ben polgárháború tört ki, a város több épülete leégett. Chichén Itzá hanyatlásnak indult és Mayapán lett a térség új központja.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2023 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés