»» ««

Bogárral bővült a szoborpark

Egyéb

A mexikói víz alatti látványosság egyre izgalmasabb alkotásokkal bővül.

(C) Jason deCaires TaylorJason deCaires Taylor szobrai egyre jobban benépesítik Mexikó karib-tengeri partszakaszának egyik korábban senki által sem merült pontját. Az ötlet eredetileg az volt, hogy a szoborpark egyrészt sok búvárt vonz, és tehermentesíti a többi, természetes merülőhelyet, másrészt pedig az élővilág is új menedékre lel itt. Természetesen mint sok más mesterséges zátony esetén is, itt is sokan vitatták a projekt értelmét, mert szerintük inkább a már meglévő zátonyok komolyabb védelmére kéne koncentrálni. Egyébként is zavarbaejtőnek látszott az ötlet egy olyan szoborparkról, ahol jórészt betonból öntött emberalakok vannak.

Ahogy a terv elkezdett formát önteni, egyre többen kezdtek érdeklődni a hely után. Egyrészt kiderült, hogy olyan nagy területről van szó, ahol nem csak egy merülést érdemes megejteni, mert annyi a látnivaló. Már olyan videófelvételek is napvilágot láttak, ahol megfigyelhető, hogyan népesíti be a szobrokat a víz alatti élővilág, az eredetileg teljesen csupasz szobroknak új textúrát, új minőséget adva. Természetesen a terv értelméről így is lehet vitatkozni, de az tény, hogy látványossága miatt elég gyakran kerül ahhoz a hírekbe, ezért gondolatokat ébreszthet minden félben.

Az alkotó pedig dolgozik tovább. A legújabb kompozíciók megint érdekesek, ezúttal egy VW Bogár szobra került a víz alá 8 méteres mélységbe, de furcsa látványt nyújthat merülés közben az is, amikor felbukkan a kanapén ülve tévéző férfi. Jason deCaires Taylor honlapján egy magyarázó ábra is van a Bogárról, ahol látszik, milyen apró réseket alakítottak ki a halivadékok számára, milyen zugokat alakítottak ki a rákok számára és így tovább. Tehát igyekeznek előre gondolkodni az ötletgazdák, ami legalábbis pozitív színben tüntetheti fel a szoborparkot.

Kapcsolódó link: Jason deCaires Taylor honlapja
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Bunny 2011 júl 02. 11:22  
http://www.youtube.com/watch?v=oip5M3IJ4bI&feature=player_embedded arról, hogy néz ki, hogy rakták le. HD-ben, egyszer érdemes megnézni.

Merülőhelyek

Car Cemetery

United Arab Emirates

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 15m, látótáv: 4-10m

speedboat-os megközelítésroncs merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajok mesterséges élőhelynagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés