»» ««

Húsevő szivacsot találtak

Tudomány

Húsevő szivacsokra bukkantak az Oceana természetvédelmi szervezet kutatói a Földközi-tengerben.

Német és olasz tudósok az olasz és spanyol partok mentén, nagy mélységben bukkantak a tengeri állatokra, amelyek -a Zootaxa szaklapban is megjelent cikk szerint- egyebek között kicsi rákokkal táplálkoznak. Egyes telepeik olyan eldugottan és mélyen (a vízszint alatt akár 700 méteren) találhatók, hogy csak víz alatti robotok segítségével tudták felfedezni őket.

Olyan szivacsokról van szó, amelyek táplálkozási módja teljesen eltér az eddig ismert társaikétól - mutatott rá a közlemény szerint az Oceana egyik igazgatója, Ricardo Aguilar. Jelezte, hogy ezeknek az állatoknak az úgynevezett barcelonai egyezmény védelmet biztosít.

A sajátos szivacsok azért kénytelenek húsra fanyalodni, mert mélytengeri életterükben más táplálék csak elégtelen mennyiségben áll rendelkezésre. Egy-egy kicsiny rákot több mint tíz napig emésztenek.

A húsevő szivacsokat eddig feltehetően azért nem fedezték fel nyílt tengeren, mert méretük kicsi, és nagyon gyenge szerkezetűek. Agilar szerint megtalálásuk annak fontosságát is mutatja, hogy a mélytengeri kutatásokat fokozni kell, továbbá nagy gondot kell fordítani a megismert fajok védelmére, mert létüket ellenkező esetben veszély fenyegeti.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

The Island

Egypt, Red Sea

4/6 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 19m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben nagy rája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés