»» ««

A bálnavadászatról tárgyalnak

Környezetvédelem

Japánban az első alkalommal merült fel annak a lehetősége, hogy nem vadásznak többé az Antarktisznál.

Az utóbbi évek egyik leginkább gyakran emlegetett "ügye" a környezetvédelemben a japánok antarktiszi bálnavadászata. A Greenpeace, majd az őket váltó hatékonyabb és látványosabb eredményekt elérő Sea Shepherd hajók próbálták a bálnavadászok munkáját akadályozni. A Sea Shepherd mostanában már a tévés fronton is jól ismert szereplővé vált, a Whale Wars sorozatnak köszönhetően. A legutóbbi szezonban olyan hatékonynak bizonyultak, hogy a japánok jóval a kitűzött határidő előtt elhagyták a területet, ahol "tudományos célból" bálnákat lőttek ki, de a 985-ös kvótához képest alig 172 állatot ejtettek el.

A japán halászati ügynökség ezért áprilisban egy bizottságot hívott életre, hogy megvizsgálja a bálnavadászat további lehetőségeit. Noha a többség ragaszkodik a vadászathoz, ezúttal elsőként hallatja egy kisebbség a hangját a bizottságon belül: szerintük nemzetközi szinten annyire gyenge a japánok pozíciója, hogy meg lehetne fontolni a bálnavadászat jelentős mérvű visszafogását vagy akár felfüggesztését is.

A közelmúltban Jersey szigetén volt az International Whaling Commission ülése, ahol Japán képviseletében Kenji Kagawa elmondta, a kormányzatnak meg kellett hoznia azt a nehéz döntés februárban, hogy az emberi életek védelme érdekében visszarendeli bálnavadász-hajóit. Ám Kagawa egyből leszögezte azt is, ez nem jelenti azt, hogy országának alapvető hozzáállása megváltozik a bálnavadászathoz. A halászati ügynökségnek mindenesetre nem sikerült elérnie, hogy a vadászok a japán parti őrségtől kapjanak védelmet. Amennyiben vissza akarnak térni az Antarktisz mellé, valamilyen módon biztosítaniuk kellene a hajóik munkáját, mert a Sea Shepherd várhatóan a következő idényben ugyanúgy ott lesz, hogy feltartóztassa őket.

Jelenleg a japán bizottságban két álláspont feszül egymásnak: az egyik szerint a tudományos célú bálnavadászatot nemzetközi megállapodások teszik lehetővé, és nem lehet engedni a terrorizálásnak, míg a másik oldal szerint amennyiben a nemzetközi közösség ezt a tevékenységet nem fogadja el, fel kell hagyni vele. Mint az már régebben sejthető volt, az igazi döntések nem az óceánon születnek, hanem Tokióban, és csak bizakodni lehet benne, hogy az egyelőre még kisebbségben levők véleménye lesz előbb-utóbb a meghatározó.

[ brisbanetimes.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Shark Point

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágcápa csikóhal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés