»» ««

Balszerencsés hét

Külföld

Egy búvárhajó vendégei közül pár nap különbséggel ketten is életüket vesztették.

A John Jack nevű búvárhajó Montauk (az Egyesült Államok északkeleti részén levő város) kikötőjéből indul el a merülőhelyekre, ám ezúttal két szomorú eset árnyékolta be a túrákat. Július 24-én az Andrea Doria híres roncsánál merült a 27 esztendős Michael LaPrade a John Jackről indulva. Az Andria Doria nagyon ismert roncs, az 1956-ban másik hajóval ütközött Montauktól 106 mérföldre süllyedt el, 80 méteres mélységben. A 212 méter hosszú és 27 méter széles óceánjáró nagyon izgalmas merülőhelynek számít, ám a hideg víz és a nagy mélység miatt igencsak veszélyesnek is. Sajnos a hajónál több tragédia is történt, és LaPrade, aki eltévedt a mélyben, a 16. búvár áldozat lett. Sok búvár kutatja át a hajót és környékét, mert apró tárgyakat hoznak fel emlékként. Természetesen sokakat a történelmi érdekesség vonz a roncsokhoz, és az Andrea Doria merülése számos technikai búvár komoly célja.

Montauk közelében van még más merülhető roncs is, mint az első világháború idején elsüllyesztett Suffolk és a második világháborúban odaveszett U-853 tengeralattjáró. A Norness nevű olajtanker szintén ezekben a vizekben nyugszik, ám még az Andrea Doriánál is mélyebben. 1942-ben süllyesztette el egy tengeralattjáró. Nem túl gyakran felkeresett merülőhely a mélysége miatt. A búvárok trimixet használnak itt, de az időnként nagyon erős áramlás miatt már az ereszkedés is nagyon kimerítő lehet. Az emelkedés során pedig hosszú dekompresszió vár a búvárokra. Mivel kívül esik az állam által ellenőrzött partmenti vizeken, nagyjából ellenőrizetlen a merültetés. Egy 2001-es haláleset után viszont mégis vizsgálat indult, mert egy testes, nem túl gyakorlott búvár a második merülése előtt rosszul lett és meghalt egy búvárhajó fedélzetén. A parti őrség annak a felelőtlenségét állapította meg, aki ilyen merülésre elengedett egy arra minden szempontból felkészületlen búvárt. Ám a jelentés ellenére sem tehettek semmit a hatóságok- a búvárhajók nem felelősek azért, mit tesznek a vízben a vendégeik. Sokak szerint ezt a fajta különleges mélymerülést nem is lehet szabályozni.

Ám a tragédiák mindig felzaklatják a közösséget. Pár nappal LaPrade halála után a John Jack újból szomorú este helyszíne lett: a tapasztaltnak számító 64 esztendős búvár, Timothy Barrow még fel tudott emelkedni a Norness roncsától, ám egy szívroham következtében életét vesztette. A John Jack a balesetektől függetlenül a jelenlegi helyzet miatt dolgozhat tovább, remélhetően több szerencsét hozva a búvárok számára.

[ easthamptonstar.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Káplán 2011 aug 10. 20:38  
Szivesebben merulok egy negyvenes, otvenes eveiben jaro, jo kondicioban levo emberrel, mint egy roszz kondicioju ifjuval.
 4. hopposztkopp 2011 aug 10. 12:34  
Azért ez a "szívroham" megérne néhány sort. Úgy gondolom: bárhol, bármikor szinte bárkivel. Ezért v.kit is felellőségre vonni vagy hibáztatni botorság. Hány évesen? Boszorkák nyolcvan és felette, fiúk húsztól ötvenig ált, az ügyesebbje hatvanig is húzza.
Annak kapcsán, hogy az Adrián is történt néhány hete ilyen tragédia. Történhetett volna egy hálószobában is ágyban, párnák közt.
Mikor úgy döntök, hogy merülök az az én döntésem. Ebből gond van, csak én és egyesegyedül én vagyok a felelős. Megcsap a HH, akkor így volt megírva.
 3. Hexen 2011 aug 10. 10:11  
inkább az az érdekes, miért akarják halott emberek dolgait felhozni?
 2. Garfield33 2011 aug 10. 09:56  
Nyuszi, te olyan értékes vagy, hogy óvni kell magadat. Majd lobbizunk, hogy legyél a világörökség része...
(persze ha két betűt felcserélnénk, kevesebb közbenjárás is elég lenne  :-) )
 1. Bunny 2011 aug 10. 09:42  
AZért elgondolkoztató, hogy én így közeledve a 40-hez de nem elérve már arra hajazok, hogy ha lehet nitrox és sekély merülés, más meg 64 évesen technikai mélységbe merül. Nem akarom megbántani az idősebbeket, de azért vannak az embernek korlátai a test pedig nem fiatalodik. Én tuti nem fogok 64 évesen mélyet merülni, de azt remélem hogy merülni igen (meg élni is persze)!

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés