»» ««

Díjak és elemzések

Fotózás
2/4. oldal


A kollekciók egyenkénti értékelésénél a versenyző sorszáma után a jön a három, véleményt mondó zsűritag ítélete:
Előd László (EL), Selmeczi Dániel (SD), Násfay Béla (NB) sorrendben.

01 - Dr. Fehér Tibor
EL: Változatos portfolió, külön dicséretet érdemel, hogy kompakt géppel fele-fele fotót is készítettél, méghozzá egész jót. Figyelj arra, hogy a témád környezete ne legyen zavaros, ne vonja el figyelmed kizárólagosan a főtéma. A képen minden rajta lesz, amit odakomponálsz, és a néző arra is fog fókuszálni, amire te nem szeretted volna. Ha nincs elég széles látószöged, akkor ne akarjál roncsot fotózni ezzel a technikával, maradj csak a makrózásnál és a kisebb dolgok fényképezésnél!
SD: Átlagban a gép lehetőségeit figyelembe véve jó képeket láthatunk. Értékelendő, hogy a szerző próbálkozik a feles képpel, halportréval illetve sikerült viselkedést is megörökítenie a sok statikus képpel ellentétben. Több versenyzőnél szóba hozom még később, hogy a képarányok megtartása fontos- itt is említést érdemel. A mentőcsónak túlexponált, és a fehéregyensúly sem megfelelő, ám ez utólag könnyen javítható lenne.
NB: Képeiből úgy látszik, hogy a kompakt gépéhez van egy kis külső vakuja, azonban a közel felvételeknél a vaku automatikára hagyatkozik, a témától függő korrekciót nem alkalmaz. A gépkezelésben, beállításban kellene egy kicsit tovább fejlődnie. Nagy látószögű felvételnél a vakut kikapcsolja, nagyon helyesen, azonban a "nagy kékség" elkerüléséhez a fehéregyensúlyt kellene manuálisan a környezeti fényhez igazítani, vagy ha ezt nem lehet a géppel, akkor a színhőmérsékletet megemelni (pl. "borús ég", víz alatti módus). Dicséretes, hogy a halakat "egyenrangú" félként kezeli.

02 - Kurucz Balázs
EL: Bár tudom, hogy ezen a versenyen minden megengedett volt, én mégsem értékeltem a mesterséges vignettálást a képeiden, már csak azért sem, mert például a bohóchal szeme így is sötétben maradt, és a fény a halak szemében sokkal fontosabb, mint a sarkok sötétítésével a néző tekintetét a témára terelni. A barlangos felvételedért nagy kár, hogy a háttérben éppen háttal kiúszik a búvár, mert az dögös kép is lehetett volna. A kis ráknál, ha a háttér sötét lenne, akkor nem lenne ilyen zavaros, jó vakubeállítással talán megoldható lett volna.
SD: Szép képeket láthatunk, de kicsit inkább a makró fotók vannak túlsúlyban. A legjobb kép az 5-ből a liliom részlet, nagyon jól komponált és világított, gratulálok. Jó lehetőség volt a nagylátó barlangos kép, de sajnos a kékpettyes rája már rossz pozicióban került a képre. Ha még a fényben lett volna megörökítve akkor igazán jó kép születhetett volna (természetesen az elúszó búvártárs nélkül).
NB: Felkészült búvárfotós, aki elsősorban a közelfényképezésben jártas, tudja a vakufényt irányítani és képet komponálni, habár a bohóchalas téma azért jobb lett volna álló formátumban. Ha nagy látószöggel többet mutat, előrébb végezhetett volna.

03 - Dr. Gergely Klára
EL: Sokat kell még fejlődnöd, mind a téma felkutatásában, mind a fotózás elsajátításában. Ötletes volt a búvármaszkban a búvár arca, kár hogy a búvár szeme nem tekint ránk, így itt is elmaradt számomra az igazi élvezet. Látogasd a DC oldalait, képezd magad tovább!
SD: Képalkotásilag és esztétikailag sajnos nehéz értékelhetőt felfedezni a képekben. Próbáljuk meg a tenger élővilágát bemutatni a szemlélőnek, ne egy hajó létrát. Néha nagyon egyszerű témáról is lehet szép képet készíteni! Figyeljünk meg különböző neves fotósok képeit, próbáljunk tanulni belőlük, kompozíció szempontjából és téma választásban is.
NB: Kompakt gépe bizonyára tud víz alatti módust és így nehezebb fényviszonyoknál is jól exponál, de a gazdája -az öt nap alatt gyűjtött szegényes kollekciót látva-, alighanem inkább merülni szeret, mintsem fényképezni.

04 - Szabó Károly
EL: Nálam még DSLR fotósokat is megvertél. Az 1-es és a 2-es felvételed nagyon jól sikerült, még a nagylátószöges jellegű bohóchalas képed is elnyerte volna a tetszésemet, ha az utólagos feldolgozása jobban sikerül. Ha a háttér vizet sötétkékre exponálod vagy képszerkesztővel besötétíted, akkor egész drámai felvételt kaphattunk volna. A lehetőséget mindenesetre értékelem. Kár, hogy a másik két kép töltelék kép lett, annyira hogy az egyik inkább werk fotónak tűnik számomra, mintsem versenyfotónak.
SD: Szép fotókat készített a szerző, változatos és jól elkészítettnek mondható a kollekció. A teknősös képnél sokkal jobb lett volna ha egy modell van a képen, a kiúszó búvár már zavaró. A víz alatti fotós a témájával inkább werk-fotó. Szépek a vörös-tengeri vitorlás halak. A bohóchalat érdekes aspektusban mutatja be, a megvilágítás ront egy kicsit a kép összhangján, mert a háttér világosabb mint a téma.
NB: Nálam a legjobb kompaktosként szerepelt. A makrótól a nagylátóig tud a gépével, vakujával és a kevert fényekkel bánni, úszó halakat is fényképezni. Gratulálok, csak így tovább.


05 - Szabó Tamás
EL: A 4-es és 5-ös felvételedet emelném ki, de azt is hozzátenném, hogy te voltál a legerősebb kompaktos versenyző, mindegyik képed hozott egy bizonyos színvonalat. Én nem szeretem az egyes számú képed rákját, mindenki próbálkozik vele és mindig nagy életlen pacák rontják el a felvételt. Amúgy sem egy ritka téma. A barlangos képnél nem kellett volna mást csinálnod, mint várnod, hogy beússzon a fénysávba egy nagyobb hal. Bomba lett volna a kép, így is szép csak kicsit üres. A sárga csőféreg nem egy nagy kép, de ezen is, mint minden képeden látszik, hogy egyszerű, letisztult kompozíciókra hajtasz. Gratulálok, csak így tovább!
SD: Nagyon szép kollekciót láthatunk, változatos, jól megkomponált képekkel, izgalmasan és egyben sejtelmesen mutatja be a fotós a tenger szépségeit. Talán egy képbe tudnék belekötni, a rák a korallban. A belógó életlen korall részletek vonzzák a szemet, az egyébként szép színes és éles témánkról, legközelebb próbáljuk meg elkerülni az ilyen helyzeteket!
NB: Ugyancsak ügyesen bánik a kompakt géppel, technikailag korrekt makrókat és jó nagylátókat készít. Amiben fejlődnie kell az a képek kompozíciója, a háromból két makró képe is egyszerű kattintás, minden igyekezet nélkül a szépségre.

06 - Pohl András
EL: Nekem még a mini pipahal tetszett a legjobban a képeid közül. Tetszett a kompozíciója, sajnos a színei egybeolvadnak, nem különül el igazán főtéma a környezettől. Ezen még a gyenge vignettálás sem tudott segíteni. Az éjszakai liliom nagyon megvágott, bár gondolom csak így tudtál tiszta képet készíteni, zavaró momentumok nélkül, a napfényes kép meg nagyon üres, kevés témának, minimum egy modellt bedobtam volna egy lámpával és a két fényforrást egymásnak átlós aranymetszési pontok közelébe helyeztem volna. A szembe halak egyszerűen nem esztétikusak, a tátott szájú képe még nagyon zavaros is.
SD: A szerző szépen mutatja be a tenger élővilágát, jó expók és szép kompozíciók jellemzik a képeket. Sikerült lekapni egy jellegzetes állati viselkedést is ami nagyban gazdagítja a beadott válogatást, bár kissé zavaros a háttér. Figyeljünk a képarányok megtartására és keressünk izgalmas témákat!
NB: Dicséretes, hogy nehéz témát, a halakat igyekszik érdekesen megörökíteni és itt-ott sikerül is neki. Portfóliója azonban egyoldalú, nagylátóban szinte semmit nem mutat.


Az írás a következő lapon folytatódik!


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 19. istvanv 2011 aug 11. 21:23  
Látom én is, pedig mindent úgy csináltam ahogy szoktam...eddig nem tűnt el...
 18. Zook 2011 aug 11. 18:48  
sztem meg nincs :) valszeg csak a file-jaidban van benne. toltsd ki kezzel a kepeid alatt! (szerkesztes)
 17. istvanv 2011 aug 11. 16:54  
Ezek alatt ott az exif...
 16. Thomasbuvar 2011 aug 11. 15:17  
Én is megtettem.
 15. Zook 2011 aug 11. 14:50  
exif-ek kitoltve!

A további 14 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Little Brother / Small Brother

Egypt, Red Sea

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

szafaris megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés