»» ««

Veszélyes szezon Balin

Külföld

A mola molák által fémjelzett időszak két búvár életét követelte a Crystal Bay közelében.

Az Indonéziához tartozó Bali szigetének sok, a búvárok által kedvelt pontja van, de az időszaktól függ, mikor milyen lehetőségek vannak a víz alatt. Augusztus és szeptember hónapokban van a legnagyobb esély arra, hogy a hatalmas mola molákkal merülhessenek a búvárok bizonyos helyeken. A legismertebb pontok Nusa Penida közelében vannak, mint a Blue Corner vagy a Crystal Bay, ám a helyi viszonyokat jól ismerők szerint a kiszámíthatatlan, veszélyes áramlások miatt nagyon észnél kell lennie az itt merülőknek. Mivel szinte minden ide utazó el akar jutni ide, ezért sokan merülnek erre, a szép bevétel miatt pedig a búvárközpontok tapasztalattól függetlenül elfogadják a búvárok jelentkezését a túrákra.

Az első baleset 2011. augusztus 13-án történt. Közel két tucat másik búvárral szállt vízbe a Crystal Bay merülőhelyen egy 29 esztendős thaiföldi nő. A roppant erős áramlások teljesen szétzilálták a részben kezdőkből álló búvárcsoportot, és a búvárvezetőknek komoly munkájába került amíg sikerült a felszínre juttatni őket- egy ember viszont nem emelkedett fel. A fórumokon megjelent beszámolók szerint olyan erős lefele vivő áramlatba került, amivel nem tudott megbirkózni. Az áldozatot néhány nappal később találták meg. Szeptember elején pedig újabb áldozatról lehetett hallani, aki ugyanitt vesztette életét, nem részletezett körülmények között. Szintén augusztusban egy szabadtüdős mélymerülés közben került bajba, mert óvatlanul egy kagylóba kapaszkodott és nem tudott kiszabadulni, ez az eset Tulambenben történt.

A mola mola-szezon hátralevő időszakában nyilván sokan merülnek még Crystal Bay közelében. A rutinosabb búvárok arra figyelmeztetnek, hogy akinek kételyei vannak a képességeit illetően, inkább ne veszélyeztessen az erős áramlások közepette. A vendégeknek oda kell figyelni az eligazításra, és be kell tartani a vezetők utasításait, sajnos volt rá példa amikor a fotózás kedvéért túl mélyre ereszkedő, a vezetőre nem figyelő búvárt ragadott el az áramlat, aki nem élte túl az esetet.
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 7. sui 2011 sze 06. 22:38  
Egy jó felvételért érdemes meghalni. Már többször is kipróbáltam... :))
 6. pygmy 2011 sze 06. 15:57  
Ööö, mi is a lefelé áramlást próbáltuk együtt elkerülni. Mola nem volt akkor, viszont cápa igen, aki könnyed mozdulatokkal dacolt az árral. Mi csigáztunk a kövekben kapaszkodva:) Igazából szvsz azért kemény, mert lefele húz. SD-n nagyobb áramlás volt, de az csak vitt, tudtad, bármikor ki tudsz szállni a vízből, majd csak felvesznek a csónakkal. De itt???
 5. zwaan 2011 sze 05. 21:23  
Ez a lefele áramlat egy kicsit riasztó
 4. Garfield33 2011 sze 05. 21:17  
Tudok még pár helyet, ahol ezzel az erővel kihagyhatod.
Pl a pygmy említette Tepekongot. Meg Biahát.
Meg a tulambeni hótt nyugodt vizet a part mellett, mikor hömpölyög az éjszakain...
 3. zwaan 2011 sze 05. 21:00  
Most úgy érzem, hogy van egy hely Balin, ahol kihagyom a merülést mola mola ide vagy oda
A további 2 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Local, Ras Umm Sid

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés