»» ««

Kincs 4700 méter mélyen

Egyéb

Az Odyssey roncsvadászai újból sikerrel jártak, egy második világháborús ezüstszállítmány nyomára akadtak.

Az Odyssey Marine Exploration bejelentése szerint megtalálták és azonosították az SS Gairsoppa nevű hajó roncsát 4700 méteres mélységben az Atlanti-óceán északi részén, Írország partjaitól nagyjából 300 mérföldre. A 125 méter hosszú brit teherszállító hajót 1941 februárjában süllyesztette el egy német tengeralattjáró torpedója. A legújabb adatok szerint nagyjából 200 tonnányi ezüst volt a hajó fedélzetén, aminek sikeres kiemelése esetén a legtöbb, tenger mélyéről felhozott nemesfém rekordjával büszkélkedhetne az Odyssey. A cég még 2010-ben, egy tender megnyerésével kapott lehetőséget a roncs felkultatására és a rakomány kizárólagos kiemelésére. A szerződés szerint az Odyssey jutalma a megszerzett ezüst értékének 80 százaléka lesz.

A roncskutatók most a távirányítású robotokkal vizsgálják a lelőhelyet. A videók és fotók elemzése adott lehetőséget arra, hogy a roncsot az SS Gairsoppa maradványaiként azonosítsák. Most azt szeretnék megtudni, milyen állapotban van a roncs és meg lehessen kezdeni a kiemelés tervezését. Mark Gordon, az Odyssey elnöke büszkén beszélt arról, hogy az Andrew Craig vezette kutatócsoport két hónap alatt megtalálta és vizuálisan megvizsgálta a roncsot. Andrew Craig azt tette hozzá, hogy most a második fázis következik, amikor a feltárást kell megtervezni, de meglehetősen biztosak benne, hogy sikerül a felszínre hozni az ezüstrakományt. Az expedíció vezető régésze, Neil Cunningham Dobson elmondása szerint számára személyes jelentőséggel is bír a lelet, hiszen apja ugyanannál a társaságnál dolgozott, mint aminek a kötelékébe a Gairsoppa tartozott. A hajó elsüllyedése egyébként sok ember életét követelte, mert hiába tudták vízre bocsátani a mentőcsónakokat, csak kevesen tudtak a távol levő partokig eljutni.

Az Odyssey több tanácsadó véleményét is figyelembe veszi majd a kiemelés során. A cégnek már voltak nagy eredményei a mélytengeri munkák során, így például 3000 méteres mélységből, a hajótest négy szintjén túljutva sikerült már felszínre hozni dolgokat, illetve 6000 méteres mélységben is dolgoztak katonai és kormányzati megbízásból. Gregg Stemm, az Odyssey vezérigazgatója szerint manapság már nem számít különösen extrémnek az ilyen mélységű leletek kiemelése. A munka a következő év tavaszán kezdődik. Addig sem fognak unatkozni az Odyssey szakemberei, mert további szerződéseknek kell eleget tenniük, így a télen más roncsok után kutatnak, többek között kormányzati megbízásból.

[ UnderwaterTimes ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 13. elche 2011 sze 28. 15:13  
Én is arra gondoltam, hogy az az oka a 80/20 megosztásnak, mert a költségeknél viszont 100/0 az arány a Odyssey-nek, és bizony sokba kerül egy ilyen expedíció.
 12. Bevi 2011 sze 28. 14:59  
Valoban az Odyssey tartja meg a felhozott ezust 80 szazalekat a kormanye  marad 20%, a kormany meg igy is jo uzletet csinal nem fektet be semmit megis profitot termel ha van ezust, az Odyssey mar tobbet kockaztat, az hogy 200 millio dollar erteku ezust veszett oda meg nem jelent semmit, a kerdes mennyit tudnak felhozni. Rossz esetben meg a koltsegeket sem fedezik jo esetben ok is sokat nyernek rajta. Ilyen melysegnel nagyon draga akarmilyen muvelet. A kutatohajo koltsege 40 - 80 font percenkent - csak hozzavetoleges adat.
Rizdon Beazley - tengeri mentoceg volt, legtobbszor csak a rakomany 60 szazalekat szedte ossze azutan mar az ido es a profit nem erte meg.
 11. elche 2011 sze 28. 13:14  
A helyzet az, hogy az index ugyanúgy angol nyelvű forrásból dolgozik. Megkockáztatom, van egy ős-fordítás, és onnantól kezdve minden magyar nyelvű cikk azt idézi, ha téved, ha nem.:)
Egyébként megnéztem az Odyssey honlapját is, ott is ugyanez a sor szerepel: "Odyssey will retain 80% of the net salved value". Most már zavarban vagyok, ez mit jelent.:)
 10. Zook 2011 sze 28. 12:45  
yepp, mashol meg pont forditott arannyal van (en index cikkében olvastam a 80% allam 20% odessy risztelest) szerintem is igazabbnak hangzik ez a valtozat...
 9. elche 2011 sze 28. 12:01  
Az angol forrásokban jellemzően ez a mondat szerepel: "under the agreement Odyssey will retain 80 percent of the silver bullion salvaged from the wreck"
Én ezt úgy értelmeztem, hogy náluk marad 80%.
A további 8 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abu Nuhas, Giannis D Wreck

Egypt, Red Sea

8/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) átlagos nehézségű
max: 24m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajok mesterséges élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés