»» ««

Kérdések az etetés körül

Külföld

Ausztráliában is vitáznak róla, szabad-e csalival cápás merüléseket bonyolítani.

Gyakran vitáznak arról, hogy megváltoztatja-e a nagy fehér cápák viselkedését az, ha etetéssel csalogatják őket a búvárhajók közelébe. Ezúttal a Dél-Ausztráliában dolgozó ketreces merültetést szervező cégek számára kiadott engedélyek egy részének visszavonása került szóba. Ebben a térségben van a Neptune-sziget, az ország egyetlen olyan pontja, ahol fehér cápával lehet merülni. Jelen pillanatban négy túraszervező dolgozhat itt, de ezek közül csak kettő használhatja a berley nevű csalit (ez például finomra aprított tonhal lehet).

A CSIRO szakembere, Barry Bruce szerint a berley használata az elmúlt évek alatt egyre gyakoribb lett, és ez már megváltoztatja az Eyre-félsziget körül élő cápák viselkedését. "A cápák hosszabb ideig maradnak, a Neptune-sziget közelében maradnak hosszabb távon", mondta el. Közelebb is maradnak azokhoz a partszakaszokhoz, ahol a ketreces merüléseket bonyolítják. Gyakorlatilag elszakadhatnak a szokványos élelemforrásoktól. A CSIRO szerint ezért az a felelős, hogy a legutóbbi évet tekintve már 270 olyan nap volt, amikor berley-t használtak a túraszervezők.

Mostanában egy ötödik cég is érdeklődni kezdett a ketreces merültetés iránt, miközben a helyi környezetvédelmi hatóság úgy döntött, inkább csökkenti a kiadott engedélyek számát. A tervek szerint négy helyett csak két cég dolgozhat itt, és azoknak a napoknak a számát is maximálják, amikor csalit használhatnak, 200 napban. Úgy vélik, ezzel az állatokat védik, és hosszú távon az ilyen túrákból élőknek is az a jó, ami az állatoknak jó, noha jelen pillanatban páraknak nehézséget okoz az ilyen döntés. A hatóság tovább konzultál az elképzelésekről. A hasonló csalizásról Dél-Afrikában már régen vitáznak, ahol óriási harcok vannak a nagy pénzeket hozó merültetési engedélyekért.

[ abc.net.au ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Giuseppe Dezza TA35 wreck

Croatia (Hrvatska)

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.5) átlagos nehézségű
max: 33m, látótáv: 4-10m

napihajós megközelítésroncs merüléshomokos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés