»» ««

Csatornabúvár: Csikóhalak: élve vagy halva

Egyéb

Ez a televízós doku a csikóhalak veszélyeztettségét mutatja be a világ több pontjának felkeresése révén.

A legtöbb búvár szereti a csikóhalakat. A víz alatti világ legkarakteresebb élőlényei közl tartoznak, számos fotós büszkélkedhet jól sikerült és esetleg díjazott csikóhal-fotókkal, az utóbbi években pedig szinte elárasztották a fotós fórumokat az aprócska pygmy csikóhalakról készült fotók. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy akár egészen közel, az Adrián is találkozhatunk ezekkel a különleges élőlényekkel, de máshol állítólag egyre kevesebb él belőlük.

A Csikóhalak: élve vagy halva című műsor ennek okait igyekszik elénk tárni. A műsor házigazdája, Natali Tesche-Ricciardi mostanában elég gyakran felbukkanó arc az ismeretterjesztő csatornákon. Édesapja, Sigmund Tesche maga is ismert búvárfilmes, Natali tehát elég fiatalon megismerkedhetett a merülés élményével. Felcseperedett, csinos, szőke és még merülni is tud, tehát jól illeszkedik napjaink doku-trendjébe az ő szereplése. Aránylag hiteles személyiségnek tűnik, akiről könnyű elhinni, hogy valódi szenvedéllyel kalandozik a víz alatti világban.

Itt most a főszereplő csikóhalak nyomában utazza be a világot Hongkongtól Spanyolországig, a Fülöp-szigetektől Londonig. Először megismerkedhetünk ezekkel a különleges halakkal, melyeknél szokatlan módon a hím lesz terhes és ő hozza világra az utódokat, és kiderül az is, mi veszélyezteti őket. Egyrészt a sekély vízben élő csikóhalak gyakran kerülnek a hálóba mellékes fogásként, más helyeken pedig kifejezetten gyűjtik őket, hogy kiszárítva szuvenírként árulják őket, esetleg egy kínai patikában bukkanjanak fel mint "csodaszer". Ráadásul divatossá vált a csikóhalak tartása az akvaristák közt, tehát élve is van irántuk a kereslet. Ám ahogy minden igényt próbálnak kielégíteni, lassan a tengerekből tűnnek el ezek az érdekes állatok...

Ez a film is csak olyan, mint a legtöbb 50 perces doku a NatGeón és társaikon: felvillant egy problémát, a (jelen esetben egy márka reklámarcának is tűnő) műsorvezető ezer kilométereket utazgat egy pár látványos merülésért, végül kiderül a konklúzió, miszerint ahol védik, ott szépen szaporodnak, ahol nem, onnan meg lassacskán eltűnnek. Tudjuk, tudnunk kell, hogy ilyen rövid idő alatt képtelenség alaposan feltárni egy olyan problémát, aminek kutatócsoportok időnként éveket szentelnek, mégis egy kicsi elégedetlenséggel nézem a főcímet egy olyan film után, ami nagy leleplezést ígér, de csak pár jól ismert tényt foglal össze. Persze nem szabadna igazságtalannak lennem, mert nem mindenki búvár, egy átlagnéző számára talán pont elég is az, hogy egy csinos nő belemondja a kamerába, milyen marhaság korlátozás nélkül kifogni csikóhalakat azért, hogy Kínában "gyógyszer" legyen belőlük, és az akváriumokba kerüljenek tenyésztett csikóhalak a tengerből származók helyett. Igazság szerint Natali Tesche-Ricciardi más filmjeire is jellemző az, hogy többet látjuk őt a víz alatt, mint a filmek állatfőszereplőit. Egyszer megnézhető, nem rossz szándékú műsorok ezek, de ritkán válnak maradandó élménnyé.

Seahorses: Dead or Alive (Csikóhalak: élve vagy halva)
2011
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. PDIC 2012 jan 02. 13:58  
Egy hétig egy bázisról merültem velük, tényleg elég lelkes csapat.

Merülőhelyek

Tobia Arbaa

Egypt, Red Sea

5/6 db alapján:érdekes(átlag: 4.2) könnyű körülmények
max: 15m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés