»» ««

Kettőzött biztonság

Külföld

Ausztráliában törvénybe akarják iktatni, hogy a búvárokat szállító hajókon kétszer kell utasokat számolni indulás előtt.

Külső szemlélő számára talán hihetetlennek tűnhet, hogy az egyszerű adminisztrációt igénylő utasnyilvántartás ekkora fejfájást okoz Ausztráliában, de a jelek szerint ez még mindig egy aktuális téma. Persze nem nehéz magyarázatot találni rá, hiszen az ottani búvárturizmus hihetetlenül nagy embertömeget mozgat meg, ráadásul gyakran jutnak el az imázst romboló hírek a világ távoli részeibe is a vízben felejtett búvárokról- azokról pedig még csak nem is hallunk, akiket 1-2 óra elteltével gyorsan megtalálnak az észbe kapott hajósok.

Queensland túraszervezőinek tehát arra kell készülni a jövőben, hogy két különálló módon is számon tartsák a hajóra visszatérő utasokat, és többé ne fordulhasson elő olyan eset, amikor valakit sorsára hagynak a tengerben. A parlament előtt levő javaslat a búvár- és sznorkelező túrákat szervező cégekre vonatkozik majd, akiknek tevékenységére továbbra is rányomja a bélyegét Tom és Eileen Lonergan szomorú esete. A házaspár 1998-ban történt vízben felejtéséért és haláláért azt tették felelőssé, hogy nem számolták meg rendesen a hajóra visszatérő vendégeket. Mivel magányos utazók voltak, a Nagy Korallzátony térségében hánykoldó emberek eltűnését csak két nappal később jelentették, ám akkorra már valószínűleg életüket vesztették.

Akkor már történtek lépések a biztonsági szabályok szigorításáért, de úgy látszik, nem eléggé: tavaly júniusban egy amerikai turista, Ian Cole hasonló módon maradt magára a vízben Cairns közelében, őt egy másik búvárhajó vette a fedélzetére. Az állam kormányzata pedig most úgy döntött, gyakorlatilag nullára akarja redukálni az ilyen esetek számát. Egy illetékes szerint a queenslandi búvárturizmus az egyik legjobb baleseti statisztikát felmutató üzletág az egész világon, de még tovább akarnak javítani ezen a tervezett változatásokkal. Ezek lényege az, hogy két, egymástól független módon is meg kell számolni az utasokat indulás előtt, de szeretnének szigorúbb orvosi vizsgálatokat kötelezővé tenni a búvártanfolyam előtt a 45 éven túliak, a túlsúlyosak, a nagyobb kockázatot jelentő betegségekben szenvedők számára. A búvárkodásban dolgozók március 31-ig fejthetik ki véleményüket a tervezett törvénymódosításokkal kapcsolatban.

[ smh.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ausztrália-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2012 jan 21. 19:54  
Mekkora idiótaság. Minden szabály annyit ér, amennyit betartanak belőle.

Merülőhelyek

Yamagiri Maru

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilágcápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés