»» ««

Mindig van tovább

Külföld

Újabb rekordmélységet értek el ausztrál búvárok egy barlangban.

Az átlagos barlangi merülések is messze túlmutatnak egy átlagos kedvtelési búvár képzettségén és lehetőségein, de az igazán extrém mélységek meghódítónak expedíciói végképp hatalmas erőfeszítéseket igényelnek. A Pearse River barlangi rendszerben merülő csapat ráadásul kiderítette, hogy ez a rendszer kapcsolatban van a Nettlebed barlangi rendszerrel.

Craig Challen búvár volt az, aki 221 méteres mélységet ért, tehát túlszárnyalta a tavaly felállított 191 méteres ausztrálázsiai csúcsot. A merülés 17 órán át tartott és négy víz alatti "menedéket" alakítottak ki különböző mélységekben a dekompressziós megállók némileg komfortosabbá tételére. A hat fős csoport már harmadik alkalommal járt itt, hogy új, még ismeretlen részeket fedezzen fel a barlang mélyén. Challen szerint egy ilyen különleges merülés jelentős részben a kitartásról szól.


A csapatot vezető Dr Richard Harris arról beszélt, hogy a Nettlebed rendszer vizébe engedett jelölő festéket látták meg 200 méteres mélység alatt a Pearse-ben, de igazán bizonyított akkor lesz az összeköttetés, ha a búvárok meg is találják és feltérképezik az átjárót. A mostani harmadik expedíció után Harris arról beszélt, hogy valamennyi korábbi ilyen út után megegyeztek, ez volt az utolsó alkalom itt, de aztán egy hét múlva már csak a szépre emlékeznek. A barlang pedig még tartogatna kihívást, mert 221 méteres mélység után is folytatódik- ám egy ilyen, az emberi teljesítőképesség határait feszegető merülésnél hiába a sok méregdrága felszerelés, a sokkal mélyebbre jutás esélye csekély.

[ stuff.co.nz ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Káplán 2012 jan 23. 15:49  
"kedvtelési búvár képzetségén és lehetőségein": megint elmaradtam valamiről?
 2. hopposztkopp 2012 jan 23. 13:51  
Talán, ha úgy fordulnál a dolgok irányába, hogy a teremtőből van egy szikrányi mindannyiónkban és ez a szikra azt sugallja - legyél te is "mindenható". Tehát: őrült ötlet kontra józan ész. A hegymászónak ott a hegy, a búvárnak ott van a mély. Mindkettő halálos korlát.
Megy a film a siklóernyősökről. Verseny és bajbajutnak. Az egyiket (éppen  a jobb képességűt) agyoncsapja a villám, a másik (külső szemlélőként: lányka) a tudásunkat megcsúfoló módon  - még a tízezer métert is megjárva - életben marad. Magyarázat: csoda.
Mikor viszont tervezünk ezt a csodát (bár reméljük) egyetlen hajszálnyira sem számítjuk. A szikra és a lopott tudás bárhová eljuttat. Aki pedig nem lobog, meghal a nevével együtt. (id:Achilleustól)
 1. diet 2012 jan 23. 08:49  
Nem a szép emlékkekel van a baj, hanem, hogy dicsekedni akarnak, a dr.Harris is így érzi teljesenek az életét ha rekorder lehet.
Mit számit mi van ott lenn,a természetbe beleavatkozni  csak a modern ember igénye.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés