»» ««

A Zenobia és a tiltás

Külföld

Némileg ellentmondó információk keringenek Ciprus leghíresebb roncsának a merülése körül.

Aki járt már Cipruson és merült is, jó eséllyel a Zenobia roncsát is felkereste. A hatalmas teherhajó roncsa olyan mélységben nyugszik, ami kevésbé rutinosak számára is esélyt ad a merülésre, a rutinos búvárok pedig több behatolásos merülést is tervezhetnek. Évről évre rengeteg búvár merül itt, a sziget déli, görögök lakta felének ez az egyik legfontosabb turistalátványossága. Ráadásul még könnyen el is érhető, hiszen Larnaca városától karnyújtásnyira, gyakorlatilag a kikötő területén van.

Állítólag pont ez a gond. A Zenobia szép roncs, a merülése sem bonyolult, de nyilvánvaló módon aki behatol, több kockázatot vállal. Az elmúlt negyed század alatt négy búvár vesztette itt életét, legutóbb 2010-ben egy 33 esztendős angol nő, szintén behatolás során. Catherine Vicar családja pedig felelősöket akar, és állítólag a larnacai kikötői felügyeletet is támadják. A roncs olyan területen nyugszik, amit ez a hatóság ellenőriz, és felröppent a hír, hogy a kapitány egyik napról a másikra megtiltotta a merülést a Zenobiánál.

Természetesen felháborodás és pánik lett úrrá a búvárokon és a búvárközpontokon. Mindenki szereti merülni ezt a roncsot, és a búvárok úgy vélik, mindenki saját felelőssége, hogy egy behatolást elég felkészülten hajt-e végre- ha nem képes rá, nem kell beúszni. A cégek, amelyeknek jelentős forgalmat hoznak a búvárok, egyből tiltakoztak, hiszen ha nincs a Zenobia, bizonyára jóval kevesebb búvár választja úticélként Ciprust. A ciprusi turizmust irányító szervezetet is meglepetésként érte a hír, hiszen pont a víz alatti látványosságokra akarnak koncentrálni, a sziget több pontja mellett szeretnének további roncsokat süllyeszteni. Egy esetleges tiltás igazi mélyütés lenne.

Ám a helyi búvárbázisok szerint helyes a feltételes mód használata: egy régi törvényt kotort elő valaki a tiltás indokaként, de a valóságban nem volt tiltás, a bázisok a hír megjelenésének napján és azóta is folyamatosan merülik a Zenobiát. Tehát e pillanatban legalábbis úgy fest, a roncsmániásoknak nem kell visszamondani a lefoglalt repjegyeket. Ha lesz bármi változás, természetesen nyilván ugyanígy gyorsan hírt kapunk róla.

[ cyprus-mail.com nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Ciprus-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Fishhead

Maldives

1/2 db alapján:érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 32m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal cápa

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés