»» ««

Végzetes gyakorlás

Külföld

Egy rendőrségi búvár halála után keresték az okokat a vizsgálók.

A baleset még 2011 decemberében következett be. A 41 esztendős Timothy Shock a Chesapeake városi rendőrség tisztje volt, több éve a búvárcsapat tagjaként dolgozott. Azon a napon társával egy szokványosnak ígérkező víz alatti keresési gyakorlatra indultak. A feladat végrehajtása előtt észlelte a búvár, hogy mellényének inflátoráról leesett egy gomb, de ennek ellenére lemerültek. 17 perc után emelkedtek a felszínre, mert nem találták a bójákat, majd visszasüllyedtek, és ekkor látta Shock társa, hogy a másik búvár gondban van, képtelen levegőt juttatni a mellényébe. Ekkor a társ saját mellényének felfújásával mind a kettejüketa felszínre vitte.

Shock állítólag teljesen kifulladt és azt mondta, nem kapott levegőt, de a palackjában ekkor még egyáltalán nem volt üres. A két búvár jelzett a parton levőknek, aztán ismét megpróbálkoztak levegőt fújni a mellénybe, eredménytelenül. Amikor Shockot megkérdezte a társa, miért nem dobja az ólmait, akkor ő úgy válaszolt: "mert nem tudom". Ekkor a part felé kezdtek evickélni, de a vontató búvár szólt Shocknak, hogy túl szorosan fogja, erre a másik elengedte őt és azonnal el is süllyedt. Egy másik búvár hozta később a felszínre a szerencsétlenül járt búvárt, de az újraélesztés már nem járt eredménnyel.

A baleset mindenkit megdöbbentett. A közkedvelt rendőr halálát fulladás okozta, de az igazi kiváltó ok a mellény állapota lehetett. A Zeagle típusú felszerelési tárgyról leeső alkatrész a merülés elején még nem tette lehetetlenné a használatot, ám később az inflátor teljesen szétesett. Ekkor még a búvárok a felszínre tudtak jönni, ám a súlyzsebeket dobni nem voltak képesek. A vizsgálat kiderítette, a búváregység valamennyi öreg, leharcolt felszerelésével baj volt, egyáltalán nem volt kirívó eset Shock mellényének a hibája: amikor próbálták, a többiből sem lehetett könnyen oldani az ólmokat. A felszerelések karbantartását elhanyagolták, nem szakértők végezték azt és nem is voltak megfelelő előírások a rendszeres időközönkénti felülvizsgálatra. A merülési eljárásokat is felülvizsgálják, így tilos lesz hibát észlelve merülésre indulni, az ilyen jellegű gyakorlatnál pedig a vízben kell lennie csónaknak és segítőknek. Arra sincs még válasz, hogy a búvár miért nem próbált a szárazruhájának felfújásával fenntartani a lebegőképességét, ha már a mellényben levő közel 20 kilónyi ólmot nem sikerült oldania. Sajnos ismét egy tragédia kellett ahhoz, hogy felülvizsgáljanak egy hivatásos búvárcsapatra vonatkozó szabályokat.

[ hamptonroads.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 35. hopposztkopp 2012 már 19. 15:48  
Bizonyára olvastál már gyógyszeres dobozon a mellékhatások felsorolásánál, ált. utolsóként : hirtelen halál. Nos?
Magasan vagyok ahhoz, hogy látnám a "szervezetek" tiltólistáját. Önző módon első a tyúkszaros életem, mert ólomból van másik. Sőt technika is van másik. Csak merülés nincs több, ha....
 34. baluka 2012 már 19. 15:02  
Ólomdobás? Hm... szabályozatlan emelkedés? A felszínen egyetértek, de nagyobb mélységben kész öngyilkosság. A ruhája kidobja a vízből / neoprénről beszélek /. Szinte biztosan dekóbetegség vagy tüdősérülés. Van olyan szervezet melyik kifejezetten tiltja.
 33. Káplán 2012 már 19. 14:16  
Aztán lehetne ragozni kézi ólommal a dolgot :)
 32. elche 2012 már 19. 14:13  
Egyetértek.:)
 31. Káplán 2012 már 19. 14:11  
Ezzel csak 1 dolgot gyakorolsz, a helyes kisúlyozást (OWD uszodai első merülés).
Ha nyíltvízben merülsz kicsit mélyebben, amikor a ruhád kezd összenyomódni, az már iiiiiiiiiigen. Az már feladat.
A további 30 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Canico de Baixo aréna

Portugal

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 4-10m

parti merülésfal merülés üreg vagy barlangsziklás, hasadékos élőhelyjelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés