»» ««

A mélyben is pusztított a Deepwater Horizon

Környezetvédelem

Súlyosan károsította a mélytengeri korallokat a Mexikó-öbölben történt olajkatasztrófa.

A helyszíni vizsgálatok "egyértelmű bizonyítékokkal" támasztották alá, hogy a BP olajtársaság Deepwater Horizon nevű olajfúró platformjának felrobbanásakor kiömlött mintegy 757 millió liter kőolaj komoly környezeti károkat okozott a térségben. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban közölt tanulmány készítői összesen 11 mélytengeri korall lelőhelyet vizsgáltak meg három-négy hónappal az olajkút elfojtását követően.

A katasztrófa helyszínétől több mint 22 kilométerre elterülő területeken a kutatók mindenhol egészséges korallokat találtak, a kúttól mintegy 13 kilométerre délnyugatra fekvő vizsgálati helyszínen talált egyedek azonban egyértelműen a "stressz jeleit mutatták": kifakultak és szövetveszteségről tanúskodtak.

A szakemberek a megvizsgált 43 korallkolónia majdnem felénél észleltek elváltozásokat. A kutatócsoport automata tengeralattjáró és emberi vezérlésű robotkar révén készített felvételeket, illetve gyűjtött mintákat a több mint 1300 méteres mélységből. "A háromhetes expedíció utolsó merülése során fedeztük fel a területet" - mondta Charles Fisher, a Pennsylvania Állami Egyetem professzora, aki a kutatás első fázisában vett részt.

"Mikor már elég közel voltunk ahhoz, hogy alaposan szemügyre vehessünk néhány kolóniát, kétségtelenné vált számunkra, hogy a Mexikói-öbölben ez idáig példa nélküli jelenségre bukkantunk: a korallok egyértelműen magukon viselik a közelmúltban történt katasztrófa jeleit" - idézte a szakembert a The Guardian című brit napilap internetes kiadása.

A következő merülések csak megerősítették az eredményeket. A kutatók két dimenziós gázkromatográfiával azonosították be a helyszínen talált olaj eredetét: az óceánmederben ugyanis olykor nehéz megállapítani egy felszíni olajkitörés hatását, mivel a tengerfenék hasadékain keresztül természetes módon szivárog felfelé az olaj.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Dunraven Wreck

Egypt, Red Sea

2/3 db alapján:érdekes(átlag: 3.7) átlagos nehézségű
max: 29m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés