»» ««

Egy roncs ami mindent megváltoztatott

Külföld

A kedvtelési búvárokból álló kutatócsapat megütötte a főnyereményt hat évvel ezelőtti felfedezésével.

Néhány leharcolt felszereléssel és egy használtan vett halraddal oldott meg egy rejtélyt egy ausztrál csapat, ami 64 éve izgatta a hajózással foglalkozó kutatókat. A hétvégi búvárok csapata hat évvel ezelőtt talált rá a II. világháborús japán törpe tengeralattjáróra, ám azóta is folyamatosan elismerésben részesülnek. Először egy jól fizető tévés szerződés jött egy híres ügynök révén, a befolyó pénzből pedig hitelt törleszthettek és tengerentúli utazásokat finanszírozhattak. Különféle díjakat kaptak, és Sydney búvárközösségén belül is más szemmel néztek rájuk. A közelmúltban pedig díszvendégek lehettek egy rendezvényen, amit a Sydney kikötőjét 70 éve ért japán tengeralattjáró-támadás emlékének szenteltek. Mindez nem rossz azt tekintve hogy egy buszsofőr, egy villanyszerelő, egy vízvezetékszerelő, egy kőműves, egy hitelközvetítő és két nyugdíjas alkotja a híressé vált csapatot, amelynek tagjai még most is összeugranak szombatonként egy merülésre és egy sörre.

A No Frills Divers csapat egyik tagja, Alan Simon szerint az is igaz, hogy egy kicsit hozzájárultak a történelem egy részletének megismeréséhez, de ők maguk is történelmet írtak.  Noha mindig is közeli barátok voltak, a felfedezés óta csak elmélyült a barátságuk. A kulturális örökségért felelős miniszter a rendezvényen emléktáblát avatott, nem messze attól a helytől ahol az M24 mini tengeralattjáró nyugszik 55 méteres mélységben. A két japán tengerész, Mamoru Ashibe és Katsuhisa Ban sírhelyévé vált hajó teste mára megtelt homokkal és halászhálók maradványai fedik. Az 1942. május 31-én és június 1-én lezajlott támadások során 21 szövetséges és 6 japán tengerész esett el. A japánok képviseletében megjelent konzul sajnálatát fejezte ki az áldozatok miatt, és kijelentette, nagy öröm egy olyan világban élni, ahol Japán és Ausztrália barátságban él egymással.

A roncs merülésére néhány napon át engedélyt adnak a hatóságok, ellenőrzött körülmények között. Az elsők természetesen a No Frills Divers tagjai lesznek. Még épp jókor jött ez a lehetőség nekik, hiszen a legidősebb tag már 71 esztendős. "Már mi sem fiatalodunk, és szerettünk volna még egyszer merülni itt", mondta el Alan Simon. "Borzongató érzés lesz megint újra lemenni", tette hozzá.

[ smh.com.au ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Big Brother

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

szafaris megközelítésfal merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés