»» ««

Merülés, fotózás Pagon

(Hirdetés)

A divecenter.hu adriai versenyének a Blue Bay DC adott otthont 2012-ben.

Biztosra mentünk, amikor a népszerű, sok búvárt vonzó Pag szigeti bázist választottuk a verseny színhelyéül. Tudtuk, hogy nem csalódunk a szolgáltatásokban, minden szükséges rendelkezésre fog állni. A bázisszálláson lakhatunk, így csak pár lépés választ el a felszerelésektől és a víztől. Két gyors hajó is ugrásra készen várja, hogy a 10-15 percre levő merülőhelyekre elvigyen. Az adu ász pedig a bázis előtti parti merülőhely, ami sok éves tapasztalat alapján az Adriai-tenger egyik legjobb házizátonya számtalan makrótémával.

A fotósok gyorsan belakták a két ágyas szobákat, hiszen a legtöbben sok cuccal érkeztek. A merülések között és után a tágas teraszon gyűlt össze a csapat, itt értékeltük a napi fejleményeket, meséltünk arról, ki mit látott és fotózott. Miután a csapat egy része már az érkezés délutánján megmártózott a part előtt, közülük páran a sok téma láttán úgy döntöttek, hajóra sem szállnak.

Bluebay DC.
Albumhoz klikk a képre.
Utólag kiderült, mindenki jól járt, akár hajóról, akár partról merült. A hajósok a Vörös-zátony barlangjában tesztelhették gépeik nagylátós képességeit, aztán a falon kutathattak téma után. Akadt itt szivacs, cápatojás, polip, sok színben pompázó aláhajlások és így tovább. A második hajós túra a Veliki Zid falához vezetett, itt szintén a színesebb részek és a cápatojások jelenthettek leginkább témát. Mindannyiunk kellemes meglepetésére a felszín közelében már 20 fokos volt a víz, de mélyebben sem csökkent le a hőfok 17 alá. Ez június elején már egész jónak mondható. Persze azért nem is túl meleg, de a csapat egy része szárazruhát hozott, aki pedig a nedvesruháját akarta feltuningolni, a bázison található rövidruhák közül választhatott- napi 1 euro nem pénz azért cserébe, hogy ne fázzon ki a búvár a vízből egy hosszú merülés alatt.

A merülések ugyanis, különösen a partiak, igencsak elhúzódtak. A fotósok szinte a bőség zavarával küszködtek, annyi minden került itt a szemük elé. Csikóhalból volt több is, barna illetve világosabb színű példányok. Jó témául szolgáltak a magukat a homokba ásó, különleges színű pókhalak. Máshol nyálkáshalakra lehetett bukkani, egy szerencsés fotós polipra talált, az anemonákban apró garnélák rejtőztek, tűhalak úsztak a fűszálak közt... A bázisnak köszönhetően csapatunk nagy szabadságot élvezett, a fotósok párban vagy kis csoportban indultak merülni a nekik tetsző időpontban. Mivel a mélység itt csak pár méter, a levegő sokáig kitartott- volt, aki több mint másfél órát merült a bázistól alig pár méterre, és nem kellett unatkoznia.

Bluebay dc.
Albumhoz klikk a képre.
A Blue Bay DC-n persze nem múlott az, hogy a fotósaink inkább partról merültek: több hajós merülőhely felkeresése is szóba került. A bázisról elérhető helyek választéka évről évre bővül, a hajózásnak még a némileg feltámadó szél sem jelenthetett akadályt, mert mindig akad olyan pont, ahol lehetséges a hajós merülés. Az év slágere lehet a Katedrál nevű hely, ami egy 30 méterről a felszínre törő oszlopszerű képződménnyel határolt üreg, gazdagon beborítva színes élővilággal. Ráadásul nem csak ezen a téren találkozhatnak újdonságokkal a vendégek. Az idei évben már mind a két hajón kényelmes létra segíti a búvárok kijutását, emellett több parti szolgáltatással is bővült a bázis kínálata. Bérelhetünk kerékpárokat, vagy ha nem akar étterembe menni a csapat, a bázison a bográcsot, tárcsát és egyéb, a grillezéshez szükséges eszközöket is megtalálhatják. Rövidesen kettővel bővül a nem bázison megszálló vendégek számára elérhető öltözők és vizesblokkok száma, illetve ital- és chips automata is lesz a bázison. A merülések közötti idő eltöltésére közvetlenül a tengerparton kényelmes felfújható bútorok várják a megfáradt búvárokat, kísérőket.

Pagon június elején még nem volt zsúfoltság, de a közelben levő boltra és étteremre már lehetett számítani. Így aztán bárhogy is akarta valaki megoldani az étkezést, volt választási lehetősége. Jellemzően az estéket komoly és komolytalan eszmecserével töltöttük, élveztük azt, hogy a tenger mellett tölthettünk pár kellemes napot. A Blue Bay-nek köszönhetően mindenki kedve szerint merülhetett és fotózhatott, és hisszük, a készült képek hasonlóan meggyőzőek lesznek.

Miután lezajlott a jó hangulatú verseny, ahol kompaktosok és nagygépesek egyaránt lelkesen dolgoztak, a versenyzőknek kell kiválasztania a nevezendő képeket. Bár néhány téma valószínűleg többüknél is feltűnik, azért bizonyára kellően változatos lesz a mezőny. A mi számunkra az volt a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja a számítását, és jó körülmények között dolgozhasson- úgy érezzük, ezt sikerült meg is valósítani. Fotósversenyünk eredményeit természetesen közzé tesszük oldalunkon amint megszületik a zsűri döntése.

Ezúton is köszönjük a Blue Bay búvárbázis segítségét a verseny lebonyolításában!

Kapcsolódó link: A Blue Bay DC honlapja


Merülőhelyek

Dirty Rock

Costa Rica, Pacific

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés fal merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa mantarája nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés