»» ««

Az optikai TTL és a Nikon D7000

Fotózás
1/3. oldal

Új vakuvezérlést és fényképezőgépet tesztelt Selmeczi Dani, meglepő eredménnyel.

Albumhoz klikk a képre.
Már egy ideje mozgatja a fantáziámat, hogy valami új gépet vigyek a víz alá, amit ismét hosszú távon tudnék használni, hiszen a mostani gépemet még 2007 ben vásároltam- azóta is tökéletes társam a merüléseim alkamával. Ám tény, a fotográfiában megjelenő fejlesztések, technikai újítások következtében jellemzően jobb, nagyobb felbontású és gyorsabb gépek kerülnek a piacra. Ez a fejlődés némileg lelassult az elmúlt években a Japánt sújtó sajnálatos földrengés és a Nikonnak a thaiföldi gyárait érintő áradások miatt. Ezek következtében a Nikon D300-nak nem érkezett megfelelő utódja a mai napig. Amikor Tóth Józsi barátom vásárolt egy Nikon D7000 fényképezőgépet a hozzá való Subal-tokkal, kiváló lehetőség nyílt egy kis tesztelésre. Ez a gép kategóriáját tekintve alsóbb szegmenst célzott meg, mint annak idején a D300, de az elmúlt évek fejlesztésének köszönhetően az előzetes tesztek szerint kiváló gép. Egy dolgot azonban hiányoltam a régi gépemből, a video funkciót- nem hiszem hogy a jövőben áttérnék a videós részleghez, azonban néhány szituációban igen jól jött volna, ha egy géppel tudtam volna fényképet és videót is készíteni.

A másik fontos és számomra új téma ami sarkallt a gép kipróbálására, az az optikai vakuvezérlés. A digitlális forradalom után a Nikon és a Canon sem bocsájtotta nyílt forrásúra az új vakuvezérlési eljárásait, az iTTL-t és az eTTL-t. Ez a kezdeti első években komoly gondot okozott a víz alatti fotózásban. Emiatt ugyanis a régi vakukat csak MANUÁLIS módban lehetett használni, ami elsőre nem okozott problémát mivel a kijelzőn a helyes expozíció ellenőrizhető volt. Azonban ha gyorsan változó körülmények között használjuk hasznosnak bizonyulhat a TTL vakuzás. A mai napig megoszlanak a vélemények a profi víz alatti fotósok körében, hogy a manuális vagy a TTL vakuzás-e a jobb vagy hasznosabb, én a voksomat mindenképpen az utóbbi mellett teszem le. A másik lehetőség a tokozott rendszervaku TTL-ben, ami nem egy ideális megoldás és két vaku egyidejű használatát sem teszi lehetővé. A gyártók hamar felismerték a problémát, például az: Ikelite is előállt a saját megoldásával a tokjaihoz, illetve a DS vakukat is digitalis kompatibilissá tette.

A TTL probléma továbbra is fennállt bizonyos gyártóknál, mint a Subal, Seacam, Sea&Sea, Aquatica stb. Erre kínált megoldást a Heinrich-Weikamp féle i- és e-TTL adapter, ami minden tokba beépíthetővé vált, így TTL lehetőséget biztosított több vakuhoz. Sajnos mint említettem ezek nem száz százalékos megoldások, hiszen csak "visszafejtve" próbálták a gyári kódolást leképezni. Tapasztalataim alapján ezt a módszert manuális TTL-nek hívtam, mert sajnos minden szituációhoz megfelelően kompenzálni kellett a vakut, reménykedve a megfelelő megvilágításban. Előnye, hogy kiismerhető a működése és megmarad a TTL által biztosított szabadság a fotós számára.


Az írás a következő oldalon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 14. yxygan 2012 jún 14. 22:14  
Tanulságos cikk, szöget is ütött a fejembe. Mindjárt fel is buzdultam és kutakodtam a neten egy kicsit és kérdezném a tisztelt fórumozókat, hogy az Ikelite AF35-ös kompaktokhoz való vakuval van-e valakinek gyakorlati tapasztalata? S ha igen, megosztaná velem? előre is köszönöm, yx.
 13. Speibl 2012 jún 12. 16:12  
Jé..... most is van. :))))

630 £,
nem olyan drága :)))))
 12. Zook 2012 jún 12. 16:06  
asszem most is van, csirriardokert...

 11. Speibl 2012 jún 12. 15:49  
Ha jól emlékszem a Subal gyártott anno, (vagy 5-6 éve)
az SB-80-as-ashoz tokott, és még működöött is.

:))))
 10. Zook 2012 jún 12. 15:41  
zook erti :)

A további 9 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Nelivaru Thila

Maldives

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 26m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés