»» ««

Diszkont búvártúrák: Málta

Utazási élmények
1/2. oldal

Az apró szigetország a Földközi-tenger egyik legnépszerűbb úticélja a búvárok körében.

Elég oldalunk Máltához kapcsolódó híreit végigböngészni ahhoz, hogy képet kapjunk a búvárturizmus jelentőségéről az országban. Már hosszú ideje rádöbbentek a máltaiak, hogy az évről évre ide utazó búvárok szép bevételt hoznak, ráadásul a családjukat, barátaikat is viszik magukkal, akik élvezik az év nagy részében kellemes időjárást és megismerkedhetnek a felszíni látnivalókkal. Eközben a tenger szerelmeseit várja a sok roncs, látványos üreg és mozgalmas fal.

Albumhoz klikk a képre.
Utazás

Máltára gyakorlatilag csak repülőgéppel érdemes utazni. A helyzetet egyszerűsíti, hogy az Air Malta közvetlen járataival bő két óra alatt elérhető Budapestről. A máltai légitársaság által repjegyek ára széles sávban ingadozik, néha elő- vagy utószezonban igencsak nyomott árakon (akár 50 ezer forint alatti ár is kifogható) kínálják azokat, tehát érdemes időnként szétnézni a holnapjukon, akciókat keresve. Mivel nem fapados társaságról van szó, nem kell minden egyes kistáskáért felárat fizetni, de a régi szép idők azért már elmúltak, amikor ingyenesen külön keretet biztosítottak a búvárpoggyásznak.

A sziget repteréről busszal, taxival vagy előre foglalt transzferrel lehet a szálláshelyig eljutni, illetve ott van alternatívaként a bérautó is. Ez utóbbi kapcsán viszont meg kell jegyezni, Máltán a brit örökségnek köszönhetően baloldali közlekedés van, tehát igencsak oda kell figyelni azoknak, akik saját autóval akarnak barangolni. Mivel Málta is kicsi, a szintén az országhoz tartozó Gozo pedig még kisebb, nem nagy ügy tömegközlekedéssel felfedezőútra indulni. Elég kedvező áron lehet repülőjegyet, szállást és transzfert tartalmazó utazást foglalni, ilyenkor csak a nyaralási program megszervezése hárul az utazóra. Szervezett kirándulásokhoz nem igazán szerencsés csatlakozni, mert egyénileg egyszerűbb is, olcsóbb is, és nem kell alkalmazkodni senkihez.

Az úticél

Albumhoz klikk a képre.
A térképre sandítva feltűnő, stratégiailag mennyire fontos helyen van Málta, szinte a Földközi-tenger közepén. Bár ez időnként nyilván büszkeséggel tölti el a helyieket, az elmúlt évezredekben ebből elsősorban annyit érezhettek, hogy a nagyhatalmak a fejük felett csatároztak a sziget ellenőrzéséért. A szigeteket már a kőkorban benépesítették, ennek nyomait a különféle őskori építmények körül barangolva fedezhetjük fel. Mindenképpen ajánlott legalább egy napot szánni erre, mert egyedülálló történelmi emlékhelyekről van szó. A Karthágó és Róma közé ékelődött kis szigetek mind a két birodalom fennhatósága alá tartoztak bizonyos korszakokban. Híres eseményként tartják számon, amikor i.sz. 60-ban Pál apostol hajótörést szenvedett Málta partjainál. A hódítók jöttek és mentek, néha elnvezésekben érhető tetten a múlt: a Malta nevet vagy Mdina város nevét például az arab megszállóknak köszönhetik a helyiek. A XI. században jöttek a normannok, akkortól vált egyeduralkodóvá a keresztény vallás.

Málta mai hangulatát, arculatát jelentősen meghatározta az, hogy 1530-ban a szigeteket a Jeruzsálemi Szent János Lovagrendnek adományozták. A harcos keresztesek több nagy török támadást vertek vissza, ám végül Napóleonnak kénytelenek voltak behódolni. A franciákat britek váltották, és az ő hosszú uralmuknak köszönhetően manapság minden máltai jól beszél angolul is- a helyiek arab gyökerű nyelvét meglehetősen kevés turista ismeri. Az eddig utolsó fontos fejezet a máltai háborúskodás történetében a második világháború idejére tehető, amikor a kis ország roppant hősiesen szállt szembe a németekkel. Málta 1964 óta független ország. 2004-ben lépett be az Európai Unióba, és 2008 óta a hivatalos pénznem az euro.

Az országba látogatók többsége nem csak a tengerparton tölti az időt, a már említett őskori emlékhelyek, a számtalan történelmi város, a vallettai lovagvár mind-mind komoly vonzerőt képviselnek. Mivel minden közel van és könnyen bejárható a sűrűn járó buszoknak köszönhetően, amelyekre a jegy egy hétre csak 12 euro, Málta az egyik leginkább turistabarát ország a Földközi-tenger térségében, még ha a menetrend kicsit esetleg is, nyáron pedig a buszok zsúfoltak. (Megjegyzendő, hogy a régi sárga buszok szerelmesei már egy másik busztársaságot, a németek által üzemeltetett Arrivát, és annak korszerű buszait találják meg a szigeteken 2011 júliusa óta.) Talán csak az jelenthet problémát, hogy a hosszú, száraz nyár nagyon forró lehet, így augusztusban nem mindig kellemes élmény sétát tenni a tűző napfényben.


Az írás a következő oldalon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 8. janosbuvar 2012 sze 19. 22:17  
Tegnap is jött  ilyen levél a nem túl bonyolult a címükről: info@lagoon-divecenter.com
Szeptember vége és az október is akciós már 97 eFt a repjegy szállással egy hétre
 7. ayumi 2012 sze 04. 15:59  
Hol lehet feliratkozni a hírlevélre?
Lehet, hogy csak a szokásos vakságom, de a búvárközpont honlapján nem találtam ilyen lehetőséget.
 6. janosbuvar 2012 aug 23. 09:32  
Ma kaptam a hírlevelet: az  augusztus 31-szeptember 07  és a szeptember 07-14 is 99e Ft   egy hét repjegy és szállás  a félpanzió  + 28 eFt  a búvárkodás : www.lagoon-divecenter.com
 5. fects 2012 júl 27. 16:10  
Köszi!
 4. elche 2012 júl 20. 10:27  
De szeptember 11-18 is megúszható 236 euróból.
A további 3 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Gamul Soraya

Egypt, Red Sea

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelyteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés