Mindenkit bepereltek

Külföld
2012. július 16.
Egy halálos búvárbaleset után a merülésvezetőt, a búvárbázist és még az oktatási rendszert is perbe fogták.

Hirdetés
A szomorú tragédia 2011 áprilisában történt, amikor a 35 esztendő Seung Bum Yu egy saipani merülésen vett részt barátaival. Állítólag egy könnyűnek számító parti merülőhelyen voltak, és már a partra tartottak, amikor Yu társa azt vette észre, hogy barátja pánikol, fuldoklik és őrült tempóban igyekszik a felszínre. A látótávolság nem volt túl jó, ezért senki más nem látta, mi történik éppen. A két búvár a felszínre vergődött miközben a menteni igyekvő sikertelenül próbált levegőt fújni a pánikoló mellényébe. Yu olyan erővel kapálózott, hogy kiverte társa szájából a reduktort és folyamatosan a víz alá nyomta őt, ekkor az megpróbált kiszabadulni. A bajba került búvár elmerült, a beszámoló szerint alig hat méteres mélységű vízben, míg a társa segítségért kiáltott. Alig 10-15 perc múlva a felszínre juttatták Yut, de sajnos már nem sikerült újraéleszteni.

Az áldozat családját képviselő ügyvéd ezek után bejelentette, gondatlanság miatt valamennyi érintettet bepereli. Ezek közé tartozik a merülést vezető búvár, akinek azt róják fel, hogy a merülés előtti eligazítást elkapkodta, és nem tisztázta, Yu mennyire tapasztalt búvár (a cikkek maguk sem térnek ki rá, kezdő vagy rutinos búvárról volt-e szó), keveset mondott a merülési tervről is. Mivel a merülésvezetőt a cég biztosította, ezért a búvárbázist is bíróság elé citálják, sőt, azt az oktatási rendszert is, aminek a kötelékébe tartozik a bázis és a merülésvezető. A beadvány úgy fogalmaz, hogy Yu, egy életerős, vidám, 35 éves fiatalember április 16-án érkezett Laulau Bay-be, hogy részt vegyen egy nemzetközi rendszer által minősített bázis szervezte merülésen, majd az ugyanazon rendszer által képzett hivatásos vezette a merülést, ám egy órával később Yu már halott volt.

[ mvariety.com ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 1. Káplán 2012 júl 16. 17:01  
Kivancsi vagyok a fejlemenyekre. Mert igencsak jogos a beadvany.

Merülőhelyek

El Bells
Egypt, Red Sea
4/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.3) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes
parti merülésfal merülés üreg vagy barlang scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajoklegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2018 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség