Vitatott mesterséges zátony

Egyéb
2012. augusztus 4.
Az Egyesült Államokban a jó szándék kevés, a hatóságok engedélye is szükséges.

Hirdetés
Néhány héttel ezelőtt Dél-Kaliforniában, Santa Barbara közelében Chris Goldblatt és néhány munkatársa két, egyenként fél tonnás betonalakzatot süllyesztett el a tengerben. A reef ball-nak nevezett, gondosan tervezett, üreges, több helyen lyukas tömbökről úgy vélik, hogy kiválóan alkalmasak az élőlények számára, akik megtelepnek rajta. Ha elég sok ilyen tömb kerül a víz alá, egy hal- és halászbarát új élőhely alakítható ki Goldblatték szerint.

A problémát az jelentette, hogy egyetlen illetékes hatóságot sem értesítettek előre. A telepítésnek hamar híre ment, és a hivatalok rosszallásukat is fejezték ki emiatt. A mesterséges zátonyok története már több évtizedes múltra tekinthet vissza, nem kevés ötlet és próbálkozás volt és van a világ minden részén. A roncsok süllyesztése időnként vitákat gerjeszt, néha pedig olyan félresikerült kísérletek okoznak nagy gondokat, mint a gumizátony. Goldblatt szerint a reef ball koncepciónak viszont nincsenek gyenge pontjai, és már több tucat országban vannak ilyen zátonyok.

A hatóságok szerint engedélyeztetési folyamatra azért van szükség, mert maga a mesterséges zátony létrehozás arról szól hogy hatalmas, emberi kéz által készített tárgyakat süllyesztünk a tengerbe. Ahol pedig az ember ily módon avatkozik be, ott mindig megvan az esélye a nagy melléfogásnak és az ebből fakadó katasztrófának. Nem csak arról van szó, hogy belehajigálunk mindent, ami csak a kezünk ügyébe kerül, és máris élettel teli zátonyt kapunk. Éppen ezért az ilyen projekteket mindig több szerv vizsgál meg még a megvalósítás előtt. Ezért aztán jelen esetben is megindult a nyomozás.

A helyzetet bonyolítja, hogy Goldblatt egy vállalkozó által felügyelt területen helyezte el a két tömböt. Ezért arra hivatkozott, hogy csak a cég kagyló- és osztrigatelepein végeztek fejlesztéseket, kikötési pontokat hoztak létre. A cél az volt, hogy ezen a kis területen is kutatást végezhessenek, és dokumentálhassák, milyen gyorsan telepszik meg itt az élővilág. Tehát Goldblatt szerint egyetlen hatóságot sem akartak megkerülni, egyszerűen csak a jogértelmezésük szerint belefér a vállalkozás által kapott engedélyekbe ennek a két tömbnek az elhelyezése. A hatóság viszont ezt vitatja. Goldblatt nem adja fel, és most a hatóságokat akarja meggyőzni, a terveit a közelmúltban ismertette az illetékesekkel. Bármi is lesz ennek a végeredménye, leginkább annak örül, hogy a napokban meglátogatta a két reef ball-t a víz alatt, és máris megtelepedett élőlényt talált rajtuk.

[ Independent nyomán ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sha´ab Sabina
Egypt, Red Sea
3/5 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 20m, látótáv: 10-25m , driftes
napihajós megközelítészátony merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal


Powered by babelrabbit engine © 2004-2018 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Hirdetési lehetőség