»» ««

Szerencsés menekülés

Külföld

Ha egy barlangi búvár bajba kerül, ritkán érkezik időben a segítség- ám Edd Sorenson már nem először mentett így életet.

A barlangi búvárkodás veszélyei sokak előtt ismertek. Még a nagy tapasztalattal rendelkező barlangi búvárok is kerülhetnek bajba, sajnos a közelmúltban is hallottunk rutinos búvárok tragédiájáról. Ahogy mind többen érdeklődnek a különleges, szélsőséges merülések iránt, és egyre többen hajtanak végre kevertgázos mélymerüléseket, úgy a barlangi búvárkodás is egyre népszerűbbé válik. Ám ennek következményeként több a vészhelyzet is.

A napokban Floridából kaptunk hírt egy eseményről. Jackson megyében néhány nagyon híres barlangot merülnek a búvárok, az eset a Blue Springsben történt. Négy fős búvárcsoport merült alá, amikor utat tévesztettek. Ketten vissza tudtak fordulni, két búvár viszont beakadt, és csak egyikük tudta magát kiszabadítani. Az utolsóként maradt búvár megpróbált továbbaraszolni, végül a levegője már szinte elfogyott, amikor egy kicsi, levegővel telt üregre bukkant. Ez csak rövid ideig tartó túlélést tett lehetővé, ám ekkor az események szerencsés fordulatot vettek.

A kijutott három búvár riasztotta a Marianna városban levő búvárközpont tulajdonosát, Edd Sorensont, aki már többször sikeresen, élve mentett ki búvárokat barlangokból. Sorenson és munkatársa, Frank Gonzalez őrült tempóban szedte össze a szükséges felszereléseket, majd miközben Edd nagy sebességgel hajtott a Blue Springshez, a másik férfi a teherautó platóján szerelt. Sorenson azonnal elindult a barlangba, és az elveszett búvár óriási szerencséjére, ráakadt a bajba került férfira. A mindenre elkészült búvár tudta, hogy a levegő széndioxid tartalma miatt hamarosan elveszítheti az eszméletét és felkészült a halálra, de ezen a napon szerencséje volt.

Edd Sorenson van vele a leginkább tisztában, hogy egy ilyen esetet túlélni óriási mázlinak számít. Alig egy hónappal korábban egy életét vesztett búvárt kellett kihoznia a barlangból: a feladat elsőre lehetetlennek tűnt, mert úgy akadt el a búvár, ám Sorenson végül a felszínre hozta az áldozatot, akinek apja köszönetet mondott az erőfeszítéseiért. Két héttel korábban ugyanebből a barlangból viszont egy fiatal lányt élve tudott kimenteni, akinek apja szintén hálás volt- Sorenson elmondása szerint ez egy egészen más érzés.

Az a bizonyos korábbi eset, ami szerencsésen végződött, a Twin Caves-ben történt. A szemtanúk beszámolója szerint három fős búvárcsoport indult el merülésre, a barlangban tartózkodók szerint feltűnő volt, hogy mono palackkal úsztak be, és a bejárat után szinte azonnal felrúgták az aljzatot. A nullára csökkent látótávolságú vízből csak ketten tudtak kijutni, apa és fia, még a másik testvér, egy 22 éves lány nem ért a felszínre. Ezúttal is Sorensont riasztották, aki épp tanfolyamot tartott, de természetesen a hívásra azonnal jött. A bajba került búvárt ebben az esetben is egy levegővel telt kis üreg mentette meg, és persze a segítségére siető Edd Sorenson. Mint később kiderült, a családfő már közel két évtizede rendelkezett búvároktatói minősítéssel, de az eset rámutat arra, hogy zárt térben a nem kevés nyílt vízi búvári tapasztalata mit sem ért: nem megfelelő felszereléssel és tudással behatolni egy barlangba életveszélyes. Ez már több tragédia során bebizonyosodott, és sajnos nem mindig van a víz alatt egy rövid ideig túlélést biztosító helyszín, illetve egy gyorsan kiérkező rutinos barlangi mentőbúvár.

[ wjhg.com és wadivers.com.au nyomány ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South Tip

Thailand

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 40m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléssziklás, hasadékos élőhelymantarája

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés