»» ««

XII. BOB: részletes kiírás

Fotózás
1/2. oldal

A Búvárfotós és Búvárfilmes OB szervezői eljuttatták hozzánk a kiírást és a gyakori kérdésekre adott válaszokat.

XII. Búvárfotós és Búvárfilmes Országos Bajnokság

Pályázati kiírás (részletes)

A Magyar Búvár Szakszövetség és a Tengeri Só Alapítvány, az EOX Kft. informatikai szolgáltató társaság, valamint a búvársporthoz kapcsolódó más szervezetek és média szereplők támogatásával, megrendezi a 2013-évi Búvárfotós és Búvárfilmes Országos Bajnokságot. A részvétel online nevezés alapján, pályázati formában lehetséges az alábbi kategóriákban és feltételekkel.

Általános feltételek:
A versenyen bármely magyar búvárfotós vagy búvárfilmes részt vehet, ha 2013. január 15. és február 3. között regisztrál a verseny hivatalos portálján (www.buvarfotosob.hu), és a megadott formában feltölti oda pályázati képeit, illetve a www.youtube.com portálra a filmjeit*.

A versenyben a nevezők természetes, vagy mesterséges nyílt vízben készített felvételekkel vehetnek részt, medencében, vagy akváriumban készítettekkel nem. A felvételeket etikus módon, az élővilág károsítása, vagy durva megzavarása nélkül kell készíteni*. Az A, B, C és D kategóriákban bármilyen filmes (analóg) géppel, vagy cserélhető objektíves digitális géppel készített képek nevezhetők, de a képeket egységesen digitális fájl formájában, az egyéb részvételi feltételekben meghatározott módon kell feltölteni a hivatalos portálra. Az E kategóriában bármely nem cserélhető objektíves digitális kompakt vagy bridzs géppel készített képek nevezhetők.

Kategóriák:
A: Nagy látószögű felvételek
63º-os (35 mm-es ekvivalens fókusztávolságú), vagy annál nagyobb látószögű objektívvel készült képek, amelyeken búvár is szerepelhet. Fele-fele képek is készíthetők és színes fények is alkalmazhatók.

B: Hal felvételek
Halról, vagy halakról készült felvételek, bármilyen objektívvel. A hal részlettől a halrajig készíthetők felvételek.

C: Makro felvételek
63º-nál kisebb látószögű (35 mm-esnél hosszabb ekvivalens fókusztávolságú) objektívvel készített közel- illetve makro felvételek, bármilyen víz alatti élőlényről, a halak kivételével.

D: Mérsékelt vagy hideg égövi felvételek
Bármely fókusztávolságú objektívvel az A, B vagy C kategóriának megfelelő képek, amelyeket nem trópusi vagy szubtrópusi sós, vagy édes vizekben készítettek.

E: Kompakt géppel készült felvételek
Nem cserélhető objektívvel ellátott digitális kompakt (vagy bridge) géppel készített felvételek. Makró vagy nagy látószögű előtétlencsék alkalmazhatók.

F: Digitális videokamerával készült "kisfilmek"
E kategóriában legalább 3 perc, legfeljebb 6 perc hosszúságú komplett* kisfilmek pályázhatnak. A kisfilmek legfeljebb 15%-ban felszíni felvételeket tartalmazhatnak.

G: Video- vagy filmkamerával készült "nagyfilmek"
E kategóriában tetszőleges hosszúságban készített búvárfilmeket várunk, amelyek legfeljebb 50%-ban tartalmazhatnak felszíni felvételeket. Pályázhatnak analóg video-, illetve filmtechnikával készített nagyfilmek is, de digitálisan vetíthető állomány formájában.

*Lásd: Gyakori kérdések

Egyéb részvételi feltételek:

1.) A pályázati anyag beadásával (feltöltésével) a résztvevő kinyilvánítja, hogy a részvételi feltételeket elfogadja, a képek és filmek szerzői jogával rendelkezik és hozzájárul azoknak a versennyel kapcsolatos díjtalan bemutatásához, közléséhez a nyomtatott és elektronikus médiában. Ugyancsak hozzájárul a rendezők által kiválasztott képeinek a pályázatot népszerűsítő, nem üzleti célú kiállításához, papírra nagyított, vagy nyomtatott formában.
A Pályázó tudomásul veszi, hogy a beadott képek és filmek elkészítésével vagy azok nyilvános bemutatásával okozott személyiségi és szerzői jogsértésekért minden felelősség a Pályázót terheli, beleértve a jogsértéssel bekövetkező anyagi felelősséget is.

2.) Egy búvárfotós szerző kategóriánként legfeljebb 5 db képet adhat be. Egy kép és ugyan az a motívum csak egyszer, egyetlen kategóriában szerepelhet. Beküldhetők olyan felvételek is, amelyek egy helyszínen, időben egymás után készített több felvétel kamerán belüli vagy utólagos (kamerán kívüli!) egyesítéséből származó HDR vagy panoráma képek. A pályázatból ki vannak zárva azok a képek, amelyek a korábbi tizenegy (1972-2011) országos búvárfotós pályázat illetve bajnokság 1-10 helyein végeztek, vagy különdíjat nyertek.

3.) Egy búvárfilmes szerző vagy forgatócsoport legfeljebb 2 db filmet adhat be. A zsűrizésre feltöltött filmek fájlmérete az F kategóriás kisfilmeknél a 150 Mbyte-ot, a G kategóriás nagyfilmeknél a 700 Mbyte-ot nem haladhatja meg. A pályázatból ki vannak zárva azok a filmek, amelyek a Tengeri Só Alapítvány által 2004-ben rendezett I. Magyar Búvárfilm Szemlén szerepeltek*.

4.) Minden résztvevő tudomásul veszi, hogy a 6. pontban meghatározott pályázati képek eredetijét (a géppel felvett eredeti nyers, tiff, vagy jpg fájlt, illetve az analóg diapozitívot, vagy negatívot) is bekérheti a zsűri, a pályázati feltételek és a fotózási etika betartásának ellenőrzésére. A 3. pontban meghatározott filmeket is bekérheti a zsűri DVD-n, eredeti méretben

5.) A digitálisan készített vagy digitalizált eredeti felvételt és annak korrigált tiff, valamint pályázati jpg állományát egységes fájlnévvel kell ellátni (célszerűen már a pályázati kép kidolgozása előtt és úgy megőrizni), szerepelni kell benne a szerző regisztrációs számának, egyébként a formája tetszőleges, de nem szerepelhet benne a szerző neve, valamint szóköz, ékezet és speciális karakter. A filmek esetében a fájlnévnek a kategória betűjelét és a szerző (pályázó) regisztrációs számát tartalmaznia kell, egyébként a formája tetszőleges, de nem szerepelhet benne szóköz, ékezet és speciális karakter.

6.) Pályázni az eredeti képről készült korrigált**, az eredeti méret legfeljebb 40%-ával vágott, hosszabbik oldalán fekvő képnél 1400 pixeles, álló képnél 1000 pixeles jpg képállománnyal lehet, a legmagasabb minőséggel elmentve (pl. Photoshop, jpg-options: quality - 12). A szerző által használt kamera eredeti képarányai mellett (pl. 4:3) kizárólag 1:1, 1:1.5, 1:2, 1:3 arányú képek nevezhetők. Az A, B, C és D kategóriákban azonban az eredeti képet csak olyan mértékben szabad vágni, hogy a vágott állomány interpolálatlan mérete legalább 5 megapixel maradjon.

**A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével sRGB színprofilban kell elkészíteni. A korrekció a teljes képre vonatkozó következő kis mértékű, természethű digitális módosításokból állhat: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast). Megengedett az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom, valamint az esetleges, csekély számban becsillanó lebegő szemcsék eltávolítása. Ezen túlmenő beavatkozás, illetve a kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

7.) A regisztrálás és a képek, filmek feltöltési határideje: 2013. február 3-án 24 óra.

8.) A pályázat egyúttal az MBSZ válogató versenye a 2014-ben Hollandiában megrendezésre kerülő 15. CMAS Víz alatti Fotó Világbajnokságra, valamint a 2015-ben megrendezésre kerülő 3. CMAS Víz alatti Videó Világbajnokságra. A legtöbb pontot elért búvárfotós pályázót, azaz az összetett első helyezettet, az MBSZ nevezi a világversenyre, ha legalább kétcsillagos CMAS búvár. Visszalépése estén a pontszámban mögötte végző szerzi meg e lehetőséget. Az F kategóriában első helyezett (vagy Best of Show) kisfilm készítőjét az MBSZ nevezi a világversenyre, ha legalább kétcsillagos CMAS búvár és technikailag felkészült a shoot-out rendszerű versenyre. Visszalépése estén a pontszámban mögötte végző szerzi meg e lehetőséget.

9.) A héttagú fotós zsűri és az öttagú filmes zsűri neves művészekből, búvár- és természetfotósokból illetve filmesekből áll, elnökét és tagjait legkésőbb a nevezési időszak kezdetéig közzéteszik. A zsűri a képeket szerzőik ismerete nélkül bírálja el, és határozza meg a kategóriák győzteseit és helyezettjeit. A 0-9-ig adható pontszámok összegénél a fotós zsűri tagjai által adott egy legkisebb és egy legnagyobb pontszámot nem vesznek figyelembe. A helyezéseket a zsűri által az egyes képekre illetve filmekre adott pontszámok összege dönti el. Azonos pontszám elérése esetén a zsűri dönthet a helyezésről. A versenyzők A, B, C és D kategóriákban elért helyezéseik alapján kapnak pontokat a tizediktől az első helyig, a következő Fibonacci számsor szerint: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55. A legtöbb pontot elért búvárfotós pályázó az összetett első helyezett. A fotós és filmes zsűrik ítélete végleges és jogi úton nem támadható meg.

10.) A bajnokságon részt vevő képeket az előzetes zsűrizés után, de a döntő zsűri előtt február második felében meg lehet tekinteni a verseny hivatalos portálján. A díjazott képeket és részben a filmeket is 2013. március 6-án Budapesten, a Tengeri Só díjátadó ünnepélyen és azzal egyidejűleg a média útján mutatják be a nagyközönségnek. A díjazott filmek vetítésére az április 3-i Tengeri Són kerül sor.

11.) A rendezők a kategóriák 1-3 helyezettjeit plakettel és oklevéllel, az összetett fotós győztest serleggel és egyhetes vörös-tengeri búvárkodás (repülőjegy nélkül) tárgyjutalommal díjazzák. Az A, B, C vagy D kategóriákban legmagasabb pontszámot elért kategóriagyőztes kép "A verseny legjobb felvétele - Best of Show" címet is elnyeri, amelyet ugyancsak serleggel díjaznak. A kompakt kategória győztesét 6 adriai hajós merülés és Fotosub vásárlási utalvány tárgyjutalommal díjazzák. A legmagasabb pontszámot elért kategóriagyőztes film "A verseny legjobb filmje - Best of Show" címet is elnyeri, amelyet ugyancsak serleggel és egyhetes vörös-tengeri búvár szafari tárgyjutalommal díjaznak (repülőjegy nélkül). A legjobb kisfilm szerzőjét egyhetes adriai szállással és búvárkodással (utazás nélkül) díjazzák. További tárgyjutalmak tárgyalás alatt.


Fő támogatók
EOX Kft. (www.eox.hu)
Lighthouse Divecenters (www.dahabdive.com)
Red Sea Boats Holidays Kft. (www.redseaboats.hu)

Fő médiatámogató
Divecenter.hu búvárportál (www.divecenter.hu)

Támogatók
Bluebay Diving Center (www.bluebaydiving.hu)
Calypso Búvárközpont (www.calypso.hu)
CMAS Magyarország (www.cmas.hu)
FotoSUB Kft. (www.fotosub.hu)
Galathea Búvárközpont (www.galathea.hu)
Korall TBK (www.korallbuvar.hu)
Magyar Búvár Szakszövetség (www.buvar.hu)
Priscapac-Korcula Apartman Hotel és Búvárbázis (www.priscapac.com)

Média támogatók
Búvárinfó információs és hirdetési lap, valamint portál (www.buvarinfo.hu)
Fotoklikk fotográfiai portál (www.fotoklikk.hu)
Submarine búvármagazin és portál (www.submarine.hu)

Az írás a következő oldalon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 30. Darth-Digilog 2012 dec 20. 17:33  
Fiúk! A felkelők droidjait ne hozzátok fel, amikor a sötét nagyúr (aki nem is sötét) bármikor olvashatja a hozzászólásaitokat!
A megoldás:
MZ/X
 29. sui 2012 dec 19. 12:00  
Azért C3PO sem elhanyagolható. :)
 28. Jules 2012 dec 18. 21:33  
R2D2 nélkül sincs.
 27. Bunny 2012 dec 18. 21:10  
4K3D alatt nincs élet.
 26. Zook 2012 dec 18. 20:23  
Majd ket ev mulva, a 4K-s goprokkal :)
A további 25 bejegyzés a fórumban olvasható.

Merülőhelyek

Abu Galawa

Egypt, Red Sea

3/4 db alapján:érdekes(átlag: 3.8) átlagos nehézségű
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merülés roncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés