»» ««

Cetcápa-fotókat keresnek

Tudomány

A kutatók rájöttek, hogy a cetcápák azonosításában is fel lehet használni az amatőrök felvételeit.

A londoni Imperial College kutatói egy projektet indítottak, aminek során azt vizsgálták, a nyaralásokon készült felvételek alapján mennyire lehet sikeres a cetcápák azonosítása. A kutatók eddig is felhasználták azokat a képeket, amiket a kutatásban részt vevő diákok készítettek, és ezekből igyekeztek többet megtudni a cetcápák előfordulási helyeiről, kapcsolataikról, élettörténetükről. Azt viszont még nem próbálták ki eddig, mennyire hasznosak az amatőrök fotói.

Tim Davies, a Wildlife Research szaklapban közölt tanulmány vezető szerzője szerint ezek a képek is jól felhasználhatók a kutatás során. Csapatával együtt összevetette az azonosítás eredményeit az amatőrök és a hivatásos kutatók képei esetén. Ahhoz hogy az azonosítás egyértelmű legyen, a kopoltyúk mögötti pöttymintázatnak is szerepelnie kell a képen, ez ugyanis olyan mint egy "ujjlenyomat", amit számítógéppel tudnak feldolgozni.

A tanulmányhoz az interneten böngészték a nyilvános albumokat, és több száz képet és videót találtak a Flickr vagy a YouTube oldalakon. Az eredmények szerint a cetcápák 85 százalékát tudták azonosítani, ami igazán közel áll a hivatásos kutatók képeinél elért 100 százalékhoz. Davies szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy a turistafotókat is jól fel lehet használni a cetcápák életének vizsgálatánál. Különösen olyan helyeken lehet ez hasznos, mint a Maldív-szigeteken, ahol a cetcápás turizmus már jól működő üzletág, sok kép születik, amelyeket a szigetvilágban élő cetcápák nyomon követéséhez fel lehet használni.

A cetcápák veszélyeztettségének eldöntéséhez mind több adatra van szükség. Ez az új képeket is felhasználó kutatás azt az eredményt hozta, hogy legalábbis a Maldív-szigeteken nem csökkent a cetcápák állománya az utóbbi években. Ahogy egyre több adathoz jutnak a szakemberek, úgy fognak egyre többet megtudni az itt élő állatokról, és rendszeresebben juthatnak hozzá információkhoz az előfordulásukról.

Azok a búvárok pedig akik maguk is szeretnének segíteni a kutatóknak, fel is tölthetik a képeiket az Ecocean cetcápa-azonosító adatbázisba (www.whaleshark.org), a Maldív-szigeteken zajló kutatásokról pedig a Maldives Whale Shark Research Programme weboldalán (maldiveswhalesharkresearch.org) tudhatnak meg többet.

[ DIVE ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Sanganeb South-West Plato

Sudan

3/6 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 35m, látótáv: 10-25m , áramlás

szafaris megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa teknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés