»» ««

Harcban a cápákért

Környezetvédelem

Manapság már a világ minden pontján téma a cápavédelem - még olyan tenger nélküli országokban is, mint a mienk.

Nem is nagyon van a divecenter.hu elmúlt éveire visszagondolva olyan téma, amiről olyan gyakran írtunk mint a cápák védelme. Meglepő, érdekes és elgondolkodtató az, hogy változik a tenger legismertebb ragadozóinak megítélése. A Spielberg-féle cápafilm hatása ugyan számottevő, de ne legyenek kétségeink, a cápákat előtte is vérszomjas vadállatként tartották számon, csak legfeljebb kevesebben foglalkoztak velük. Kár lenne a rendező és a forgatókönyvet író Peter Benchley nyakába varrni azt, hogy a cápák megítélése olyan rossz volt a hetvenes években. Sorozatban gyártottak mások is cápás rémfilmeket, és csak elvétve akadt olyan természetfilmes, akiknek a célja az volt, hogy bemutassák, a cápa egy különlegesen szép tengeri élőlény. Azt kell mondjam, le a kalappal azok előtt a búvárok előtt, akik először próbálták a cápát megfigyelni, ahelyett, hogy eszeveszett módon menekültek volna a vízből. (Az elsők között kell említeni Hans Hass nevét, aki számtalan mások által veszedelmes fajjal úszott együtt, igazolva azt, hogy a tengerészlegendák és a tudományos megfigyelések más műfajba tartoznak.)

Igazság szerint nem is kellene nekünk azzal foglalkozni, hogy a cápák kedves állatok-e vagy sem. Egy-két évente lehet adni egy összesítést a cápatámadások számáról, ami összességében meglepően alacsony összevetve a más veszélyesnek számító fajok rovására írható támadásokkal. A búvárok többsége kedveli a cápákat, örül a velük való találkozásnak, kifejezett cápás programokon vesz részt, és rengeteg új fotó és videó készül róluk nap mint nap. Nekik nem kell bizonygatni, hogy a cápa értékes és fontos állat a tengerben. Nem jelennek meg hetente cikkek a sziklahalakról se, mégis a helyükön tudjuk őket kezelni.

A cápákkal viszont az a helyzet, hogy manapság nem az életük, hanem a haláluk miatt kerülnek a címlapokra. Akkor lépte túl a velük való foglalkozás a horrorfilmek és az ismeretterjesztő dokuk kereteit, amikor egyre többször hallottunk arról, hogy a cápák veszélyben vannak. Erre sokan kapták fel a fejüket: nem a cápa veszélyeztet minket, hanem fordítva? Hihetetlennek tűnt, hiszen sehol nem nagyon árultak cápát, a külföldi éttermekben nem kínáltak folyamatosan cápasteaket. Most is ahogy ezeket a sorokat írom olyan valószerűtlennek tűnik az, hogy egyetlen nemzetiség egyetlen kedvelt étele elég ahhoz, hogy évente több tízmilió cápát mészároljanak le- kizárólag az uszonyaikért. Pedig igaz!

Sokkolóan magas számokkal dobálóznak. A legális cápakereskedelem listáját tekintve feltűnő, hogy az élen Indonézia van, pont egy olyan ország ami a búvárkodásból, és így a cápákból is óriási bevételekre tesz szert. Ott van az élmezőnyben a világ más részeit rendszeresen kioktató "művelt nyugat", az európai cápaexportőröknek "köszönhetően". És persze ott vannak az illegálisan dolgozó halászok, akik természetesen azokon a részeken szeretnek elsősorban dolgozni, ahol garantált a cápafogás, például a Cocos-sziget vizeiben. A kínai felvevőpiac pedig óriási, és ellentétben a szinte eladhatatlan bálnahússal, cápára megéri halászni. Aki meggazdagszik ebből, azt nem fogja érdekelni, lát-e valamit a búvár, történik-e valami a korallzátonyokon. Pedig nyilvánvaló, hogy ha egy csúcsragadozó eltűnik a vízből, annak következménye van.

Ez ma már egyre többek számára ismert tény. Azt kell mondjuk, kapunk jó híreket is. Egyre több országban tiltják a cápák fogását, és a CITES egyezmény révén most újabb fajok kaptak globális védelmet. A probléma másik részét, a keresletet is kezelni kell viszont, és ezért például az Egyesült Államok több államában tiltják a cápák kereskedelmét, az ottani kínai éttermek sértődötten vették tudomásul, hogy le kell venni a cápauszony-levest az étlapról. Újabb csapást jelent, hogy most már Hong Kongban is egyre többen vannak, akik elutasítják ezt a levest, ha csak cápák mészárlásának árán lehet hozzájutni. A legnagyobb falat viszont az anyaország, Kína. Sokan vannak, és hiába történtek bizonytalan lépések, még mindig bőven elegen akarnak banketteken, esküvőkön, nagyobb rendezvényeken ilyen ínyencségeket ahhoz, hogy milliószámra fogják ki a cápákat.

Még bőven van hát tennivaló. A nagy dolgok nem nálunk dőlnek el: a cápahalászat tiltásának betartatása, a kereskedelem hatékonyabb ellenőrzése, a kínai kereslet lefaragása mind más országokban zajló harc a cápákért. De azért a magunk kicsi részét mi is kivehetjük ebből például tájékoztatással, vagy akár fotózással, videózással. Nemrég írtunk arról, hogy egy magyar stáb olyan filmet készített Cápák a keresőmben címmel, ami egyszerre mutatja be a cápák szépségét és a cápauszony-kereskedelem kegyetlen világát. A film most már a televízió műsorán is látható, nyugodtan fel lehet rá hívni az ismerősök figyelmét, hátha jobban érdekli őket az, ha magyar búvárok, magyar alkotók filmjében hallhatnak a témáról.

Cápák a keresőmben
M2: 2013. március 30. 20:35
M1: 2013. április 1. 15:10
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés