»» ««

Víz alatti Stonehenge?

Egyéb

Rejtélyes kőépítményt találtak régészek a Kineret-tó mélyén Izraelben.

Hatalmas kőépítményt találtak régészek az Izrael északi részén lévő Kineret-tó alatt - közölte a Live Science című tudományos ismeretterjesztő honlap. A kutatók bizonytalanok a hatalmas és titokzatos, kúp alakú szerkezet céljával és korával kapcsolatban. Faragatlan bazaltkövek és -sziklák alkotják a majd tíz méter magas és körülbelül hetven méter átmérőjű építményt, amelynek területe Stonehenge kétszerese, és magasabb az ottani legmagasabb kőnél is.

Valószínűleg a szárazföldön készítették, és csak később, a vízszint emelkedése miatt merült a víz alá az újszövetségi iratokban Genezáreti-tóként szereplő, de Galileai-tenger néven is ismert édesvízi tóban. Régészek szerint emberkéz alkotta a hatalmas szerkezetet, mert nem hasonlít semmilyen természeti jelenségre. Úgy tűnik, hatalmas sziklákat halmoztak egymásra, de egyelőre csak találgatják az építmény egykori feladatát. Talán valamiféle temetési szertartás részeként emelték, ahogy a világ több más helyén tették.

Először 2003 nyarán egy hanglokátoros felmérésnél vették észre a vastagon homok borította monumentális kőhalmot a víz mélyén, melynek régészeti feltárása remélhetőleg megválaszolja egykori feladatát és pontos korát - jelenleg több mint négyezer évesre becsülik.

Az időszámításunk előtti harmadik évezredben a közelben egy Bet Jerah vagy Kirbet Kerak nevű város, akkoriban a térség legnagyobb erődítménnyel védett központja volt, ahol a tudósok szerint akár ötezren is lakhattak, és képesek lehettek egy ekkora kőépítményt létrehozó, szervezett munkavégzést igénylő feladatra.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Costa Brava - L`lafranc - Canons

Spain, Mediterranean

3/3 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelylegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben földközi tengeri muréna

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés