»» ««

Gép a tengerben

Egyéb

Egy második világháborús bombázó kiemelésére készülnek az angolok.

A Dornier Do-17 típusú német bombázót annak idején igen nagy számban vetették be többek között az Angliai csatában. A 16 méter hosszú, 18 méter szárnyfesztávolságú gép tervezésekor kifejezetten gyors bombázónak számított, de 1940-ben már sokat lelőttek belőlük a brit vadászok a La Manche csatorna fölött. Hamarosan új gépek váltották a Do-17-eseket a fronton, a háború végére pedig a több, mint 2000 példányban gyártott bombázókból alig maradt hírmondónak.

Meglepő módon az egyik a gépek közül a tenger fenekén került elő. Egy halász nagyjából egy évtizede adott arról hírt, hogy megakadt valamiben a hálója, végül 2008-ban igazolták a búvárok, hogy a 16 méteres mélységben egy német bombázó van. Később az a döntés született, hogy a kifejezetten jó állapotú roncsot egy különleges "bölcsőben" kiemelik, ez pedig a brit vizekből történő legnagyobb roncsmentés lesz. A gélbe és műanyag lapokba burkolt géptestet később megtisztítják a víz alatt rárakódott anyagoktól, majd kiállítják a Royal Air Force múzeumban.


A keskeny törzse miatt "repülő ceruzának" becézett Do-17 víz alatt megtalált példányának történetét is sikerült kideríteni a múzeum szakembereinek: az Angliai csata során, 1940. augusztus 26-án lőttek le. A légi úton ostromolt Nagy-Britannia térdre kényszerítése fontos célja volt Adolf Hitlernek, de az angol pilóták hősiességének köszönhetően az ország átvészelte ezt a nagyon nehéz időszakot. A múzeum szeretné megőrizni a tárgyi emlékeit ennek a fontos történelmi korszaknak, ezért vágtak bele a 600,000 fontba kerülő kiemelésbe, amihez sikerült finanszírozókat is találni.

[ indiatoday.intoday.in/ ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Bare Island

Australia

1/2 db alapján:átlagosan érdekes(átlag: 2) könnyű körülmények
max: 16m, látótáv: 4-10m , áramlás

parti merülésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa csikóhal nagy rája legalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés