»» ««

Merülhető Málta új roncsa

Külföld

Sliema körzetében eddig nem volt hasonló víz alatti látványosság.

A kis szigetország, Málta jól ismert arról, hogy rendszeresen süllyesztenek a partjai mentén kisebb-nagyobb hajókat, amelyeket búvárlátványosságnak szánnak. Ezúttal egy kiszuperált vontatóhajó került a víz alá, ami nagyon hasonlít a híres Rozi nevű roncshoz, ami az egyik első mesterséges zátony volt az ország partjai mentén. Természetesen először gondosan megtisztították a hajót minden potenciális szennyezőtől, majd a kijelölt helyre vitték: St. Julianstől 250 és Portomasótól 390 méterre küldték a tenger fenekére, aránylag sekély, 20 méteres mélységbe. A projektet a helyi búváriskolák szövetsége mellett a máltai idegenforgalmi hatóság is támogatta.

A süllyesztést valamivel korábbra tervezték eredetileg, de a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztották. Ám június 20-án ideálisak voltak a körülmények, nyugodt volt a tenger és szélcsendes az idő. A hajó a lékek megnyitása után eleinte meg sem mozdult, de aztán egy óra múlva eltűnt a habok alatt, és egyenesen állva maradt a tenger fenekén. A parton figyelő emberek tapssal és dudálással üdvözölték a sikeres süllyesztést.


Karmenu Vella idegenforgalmi miniszter is jelen volt az eseményen, és elmondta, a máltai idegenforgalom egyik legfontosabb ágazata a búvárturizmus, évente 80,000 ember érkezik merülni az országba. Ez a szám nagyjából megegyezik azzal, amit a szintén sikeres nyelviskoláknak köszönhet Málta. Hogy fenntartsák az ország vonzerejét a búvárok számára, be kell ruházni az új fejlesztésekbe.

Ennek egyik elemet lett a Tug 2 nevű mesterséges zátony, ami az egyetlen hasonló jellegű látványosság ezen a partszakaszon. Vallettában ugyan merülhető a HMS Maori, de a sok évtizede elsüllyedt hajó állapota folyamatosan romlik, már messze nem olyan látványos mint régebben volt, az X127 nevű uszály sorsa pedig kétséges, mert útjában van a Manoel szigetre tervezett fejlesztéseknek. Így a bezzinai dokkban 12 éve rostokoló kiszuperált vontatóhajó pont ideális célpont lesz a búvárkodás szerelmesei számára.

[ timesofmalta.com ]


Kapcsolódó írásaink:
Minden információt Málta-ról.

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

El Mina Wreck

Egypt, Red Sea

9/10 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 31m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés