»» ««

Nehezülő cápakereskedelem

Környezetvédelem

Visszaesőben a cápauszony hongkongi importja.

Csaknem 30 százalékkal visszaesett a cápauszony importja Hongkongban azóta, hogy kampánnyal győzködik a légi- és hajótársaságokat: ne szállítsák a Kína-szerte fogyasztott terméket.

A zöld szervezetek tavaly kezdett kampányának köszönhetően egyes légitársaságok, köztük például az ausztrál Qantas és az új-zélandi Air New Zealand teljes tilalmat rendelt el a cápauszony szállítására, a közel-keleti Emirates szintén nemrégiben jelentette be, hogy gépein nem szállít cápauszonyt. A hongkongi Cathay Pacific a forrástól tette függővé, hogy elviszi-e az árut vagy sem. Úgy tudni, két nagy hajótársaság is csatlakozott a nemet mondókhoz.

A kampány eredményeként körülbelül 20-30 százalékkal csökkent az import, az iparág nehéz időket él, mintegy 60 zöld szervezet miatt az indiai, valamint az afrikai és latin-amerikai tengerparti országok halászainak egy része jövedelem nélkül marad - hangoztatta Ricky Leung Lak-li, a tengeri termékek hongkongi érdekvédelmi szövetségének elnöke. Megjegyezte, hogy csupán néhány cápa védett, miközben több mint 400 fajtájuk ismert.

A szakember a hongkongi South China Morning Post című lapnak a szarvasmarhák levágást hozta fel példának, s feltette a kérdést, hogy vajon a környezetvédőknek vajon mindegyike vegetáriánus-e. A cápavédők ezzel szemben elégedetten nyugtázták tevékenységük eredményét.

A környezetvédők szerint Hongkong a cápauszony kereskedelemi központja, és mint ilyennek, felelőssége van a cápaállomány veszélyeztetésében. Hivatalos adatok szerint a város tavaly 1,62 tonna cápauszonyt importált, ami a világon forgalmazott mennyiségnek majdnem a fele. A szakemberek szerint a romló gazdasági helyzet, valamint a pazarlás, a hivalkodó életmód, a luxus ellen meghirdetett pekingi hadjárat ugyancsak fékezi a keresletet.

Kínai kormányzati részről tavaly nyáron elhangzott, hogy három éven belül megtiltanák a cápauszony felszolgálását állami vezetőknek hivatalos rendezvényeken. Sokan akkor úgy vélték, ez az első lépés a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton. A világon több mint tucatnyi ország tette már tiltólistára a kedvelt levesfélét, egyes szállodák már Kínában is levették az étlapjukról.

A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták a kihalás szélére.

[ MTI ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 2. Garfield33 2013 sze 11. 13:36  
Ezzel az 1.62 tonnával szerintem mindannyian kiegyeznénk.
Nem több az igazából?
 1. azarabdémon 2013 sze 11. 12:25  
Ez a cikk is idevágó:
http://hvg.hu/gazdasag/20130729_Makrelahaboru_a_lathataron

Merülőhelyek

Nelivaru Haa

Maldives

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 28m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelynagy rája mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés