»» ««

A remény zátonyai

Környezetvédelem

Félszáz olyan pontot neveztek meg, amelyek kritikusak az óceánok egészsége szempontjából.

A híres tudós, Sylvia Earle az International Union of Nature Conservation (IUCN) közreműködésével alapította a Mission Blue nevű szervezetet, aminek célja az óceánok védelméért való kampányolás. Első lépésként 19 olyan területet neveztek meg a tengerekben, amelyek megóvása kulcsfontosságú, ide sorolták például a Korall-tengert és a Bahamák vizeit.

Ezen a héten további 31 ún. "Hope Spot" került fel a projekt honlapjára. Ezúttal olyan kerültek a legtontosabbnak ítélt pontok közé, mint a Maldív-szigetek és az Ascension-szigetek. Sylvia Earle szerint ezek a helyek adhatnak reményt arra, hogy az óceánok pusztulása visszafordítható. Védett területek, nemzeti parkok, világörökség részei- nevezzék bárminek, kritikusak ebből a szempontból. Persze a tudós rámutatott, igazság szerint elég egyetlen dolgot megnevezni, és az az óceán maga. A világóceán egésze van most bajban, és minden közösségnek, országnak, embernek meg kéne értenie, mit köszönhetünk neki.

Az IUCN Global Marine and Polar Programme vezetője, Carl Gustaf Lundin szerint a Hope Spots nevű pontok egy csodálatos hálózatot képeznek. Ezek a területek minden olyat felvonultatnak, amelyek az óceánokat és tengereket olyan különlegessé teszik. Esélyt kell adni arra, hogy mindenki megismerje ezeket a helyeket, és meg kell őrizni épségüket az eljövendő nemzedéket számára.

A Mission Blue honlapján szereplő helyeket egy Franciaországban tartott konferencián mutatták be, ahol a világ számos részéről érkezett szakértő vitatta meg az óceánok védelmét és a fenntarthatóság kérdéseit. Mint elhangzott, az óceánok és tengerek 2,8 százaléka védett valamilyen formában jelen pillanatban. A cél az, 2020--ra ezt az arányt 10 százalékra növeljék. Ez nem is elérhetetetlen, ha csak évről évre 1 százalékkal nő ez a terület.

[ DIVE nyomán ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Ras Mohammed, Yolanda Wreck / Reef

Egypt, Red Sea

6/11 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) nehéz körülmények
max: 39m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés roncs merülés rakománynyílt vízi fajok korallos, trópusi élővilágteknős jelentős halraj nyílt vízben legalább 1.5m-es hal

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés