»» ««

Az SSI oktatói crossover

(Hirdetés)

Bizonyára sokan hallották már a kifejezést, de kevesen tudják mit is jelent, és mi vár az emberre ha elvégzi. Ez a crossover.

Hazánkban több százra tehető a búvároktatók száma akik nagyjából egy tucat oktatási rendszert képviselnek. Azt, hogy ki melyik rendszerben szerezte meg a minősítését sok tényező befolyásolta, sokszor a kényszer szülte a választás.

Későbbiekben előfordulhat, hogy az oktató úgy dönt elhagyja a rendszerét, és egy másik oktatási rendszerben szeretne a jövőben tevékenykedni. Sok oka lehet egy ilyen választásnak, például egy külföldön dolgozó hazánkfia egy itthon kevésbé ismert és használható rendszer oktatója lett, esetleg csalódott a rendszerében, kevesli az általa nyújtott szolgáltatásokat vagy épp jobb üzleti lehetőséget lát más rendszerben, és így tovább. A legtöbb oktatási rendszer valami módon lehetőséget biztosít arra, hogy az oktató az ő keretei között folytathassa a tevékenységét. Lehet, hogy egy teljes oktatói tanfolyamot el kell ehez végezni, de a legtöbb esetben egy úgynevezett átminősítéssel is megoldható a "rendszerváltás", ez a Crossover.

Hazánkban több oktatási rendszer képviselteti magát, közülük a legerősebb támogatást jelenleg az SSI adja mind a hivatásos mind a hobbi búvárok számára. A tananyagok jelentős része honosításra került - nem csak a szokásos OWD de az összes szint, sőt a specialitások is. A tanulók így teljesen aktuális, professzionális kivitelű modern és ami a legfontosabb: magyar nyelvű tananyagból tanulhatnak.
Az SSI hatalmas előnye a legtöbb külföldi rendszerrel szemben, hogy van egy központi regionális iroda Budapesten. Itt hozzájuthatunk a tananyagokhoz, az oktatási kellékekhez, sőt a minősítő kártyák nyomtatása is ebben az irodában zajlik, így nem kell megvárni amíg angliából, amerikából elpostázzák a szükséges anyagot, kártyát. Ha bármi kérdésünk van magyar nyelven tudunk kommunikálni, magyar számlát kapunk, magyar céggel állunk kapcsolatban.

Nem csoda, hogy az SSI az egyik legnépszerűbb oktatási rendszer lett hazánkban is, így joggal merülhet fel az oktatóban, hogy a tevékenységét az SSI zászlaja alatt folytatná. Az SSI lehetőséget biztosít szinte minden oktatási rendszerből érkező oktató számára a crossover elvégzésére. Fontos megemlíteni, hogy bár az átképzés természetesen nem ingyenes, az SSI a crossover tanfolyam költségét tananyagként teljes egészében visszatéríti. Ezáltal egy aktív oktató gyakorlatilag ingyenessé teheti az átképzését.
Nézzük meg, hogyan zajlik egy ilyen tanfolyam.

Az átképző tanfolyam legalább 2 teljes napot vesz igénybe, és arra kizárólag minősített búvároktató jelentkezhet. Az SSI elismeri a legtöbb oktatási rendszerben képzett búvároktató tudását, így a tanfolyamnak nem célja, hogy újra megtanítsa őt arra, ami már egyszer megtanult. A fizika mindenkire egyformán hat, mindenki azonos felszereléssel merül, az alapok minden rendszerben azonosak így ez csak felesleget időt rabolna el az oktatók életéből. A crossover tanfolyam inkább workshopként van felépítve, nem egy hagyományos oktató képző tanfolyamként.

Az átképzés során a leendő SSI oktató megismerkedik az SSI történetével, szervezeti felépítésével, a divecenterek szerepével, a képzési irányelvekkel. Betekintést kap az üzleti és kereskedelmi lehetőségekbe, hiszen ne feledjük az oktató számára a búvárkodás már megélhetés és hivatás, ezért fontos számára az üzeti boldogulás is, amiben az SSI kimagasló lehetőségeket kínál.

A Crossover képzés során a leendő SSI oktató betekintést kap az SSI tananyagokba, azok felépítésébe és esetleges rendszer specialitásába, a képzési szintekbe, a különböző papírmunkák és online rendszerek használatába. Az SSI az egyedülálló ODIN rendszeren keresztül a világ bármely pontján elérhetővé teszi az oktató számára szükséges minden fontos információt, itt rögzítheti fel a tanulói adatait, de szervezhet eseményeket sőt még állást is kereshet.

Természetesen a búvár szakmai munka is fontos része az átképzésnek. A trainer segítségével megismerkedünk az SSI rendszer esetleg különleges előírásaival, szabályaival. Betekintés nyerünk a különböző képzési módszerekbe mint például az otthontanulás, ami a mai világban egyre népszerűbb a tanulók körében és az SSI által kiválóan támogatott. Segítséget kapunk a búvárképzésbe is, hogyan tartsunk meg jól egy előadást, egy vizes gyakorlatot.

A tanfolyam két napjából nagyjából másfelet az elméleti képzés foglal el, a maradék fél napot a különféle vizsgákkal fogjuk eltölteni. Bár az SSI nem kérdőjelezi meg más rendszerben képzést szerzett oktatók tudását, a leendő SSI oktatónak be kell mutatnia, hogy szakmailag valóban képzett és ezáltal megfelelő szinten fogja az SSI rendszerét képviselni. Erre nyilvánvalóan minőségbiztosítási okból van szükség, hiszen az átképzést sikeresen befejező oktató pontosan ugyanolyan jogokkal fog rendelkezni, mint az az SSI oktató, aki végig csinálta a teljes SSI oktatói tanfolyamot.

Így tehát szakmai írásbeli teszt vár ránk, prezentációt és védett vizes oktatást is meg kell tartanunk, pont mint ahogy annak idején az oktatói tanfolyamunk során. Elméleti teszt esetén 90% az elvárás, és természetesen a prezentációnak és a védett vizes oktatásnak is kiválóan kell sikerülnie.

Amennyiben a vizsgákat sikerrel teljesítettük akár már a víz alatt is megkaphatjuk az SSI oktatói minősítő kártyánkat.
Az SSI a crossover során igyekszik az oktató más rendszerben megszerzett képesítéseinek megfelelő kártyákat kiállítani. Alap crossover során egy Open Water Instructor végzettséget kapunk, amely mellé - ha szükséges egy specialitás oktatói képzés után - megkapjuk az EAN Nitrox és a Diver Stress and Rescue specialitás oktatói kártyát is. Amennyiben az oktatónak egyéb specialitás oktatására is van jogosultsága más rendszerből, természetesen azokra a specialitásokra is megkapja az SSI oktatói kártyát.

(x) A cikk az SSI Hungary támogatásával készült, köszönet érte.
Kapcsolódó írásaink:


Merülőhelyek

Marsa Abu Dabab / Dugong Bay

Egypt, Red Sea

4/8 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.3) nehéz körülmények
max: 25m, látótáv: 10-25m , áramlás

parti merülésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág tengeri füves élőhelyteknős cápa egyéb tengeri emlős nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés