»» ««

Búvárok új felfedezése

Külföld

Új barlangrendszert fedeztek fel a kutatók az erdélyi Királyerdő-hegységben.

Új barlangrendszert fedeztek fel az erdélyi Királyerdő-hegységben a Román Akadémia Emil Racovita Barlangkutató intézetének a kolozsvári barlangi búvárjai - írja keddi számában a Krónika napilap.

A Rajka Géza barlangkutató búvár vezette csapat azt követően kezdett vizsgálódni egy, már ismert barlangrendszerben, hogy megcsappant a Kolozsvártól mintegy 20 kilométerre északra fekvő Esküllő (Aschileu) község ivóvízkészlete. A község ivóvízhálózatába két környékbeli barlangból fogták be korábban a vizet.

E barlangok egyikébe eddig csak mintegy 350 méterig tudtak bejutni a búvárok. A mostani apadás azonban lehetővé tette, hogy egy kilométernyit tovább haladjanak a barlangrendszerben. A bejárattól mintegy 700 méterre találták meg a vízhozam csökkenésének az okát: a föld alatti patak épp új barlangot mos ki magának egy szinttel a jelenlegi meder alatt. A víz mennyisége tehát nem változott, csak egy része más irányba folyik.

Rajka Géza a Krónikának elmondta, hogy az újonnan felfedezett szakaszon teljesen megváltozott a barlang jellege: az eddig ismert, vízzel elárasztott szakaszon túl magas, nagyméretű járatokat találtak. Ezek azonban csak szakképzett barlangi búvárok által megközelíthetők, ugyanis a látogatónak öt - egyenként 20-30 méter hosszú -, vízzel elárasztott szakaszon kell átverekednie magát.

A barlangkutató búvár szerint a felfedezésnek azért nagy a tudományos jelentősége, mert nem amatőrök, hanem a kutatók fedezték fel az ember által még nem látott járatokat. Ez a körülmény pedig elősegíti, hogy megbízható információkhoz jussanak. Rajka Géza azt sem tartotta kizártnak, hogy akár új rovarfajokat fedezzenek fel a barlangrendszerben.

[ MTI ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 3. Luciferin 2014 júl 25. 11:56  
Ja, télleg elfelejtettem, hogy csak ez a kető van...
 2. Garfield33 2014 júl 25. 10:09  
Mert emlősre kevesebb esély van.
 1. Luciferin 2014 júl 24. 13:05  
Mé pont rovarokat?????????

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés