»» ««

Érdekes újítás: RescuEAN

Felszerelések

A RescuEAN Pod egy vészhelyzetekre kitalált eszköz, aminek legnagyobb előnye, hogy kicsi és bárhová magunkkal vihetjük.

Mint mindannyian tanultuk, a búvárbaleseteknél fontos, hogy a sérült búvár mielőbb oxigéndús keveréket sőt ha lehet tiszta oxigént lélegezzen be. Minél hamarabb hozzájut az extra oxigénhez annál jobb. Erre a hajókon és a parti bázisokon van is lehetőség, bizonyára láttuk már a szép nagy kék 50 literes oxigén palackokat a megfelelő kiegészítőkkel. Viszont mi van akkor, ha a búvár nem egy jól felszerelt hajóról vagy parti bázisról merül hanem önállóan, vagy amikor csónakkal akár fél-egy órányira is eltávolodunk a hajótól vagy parti bázistól, stb. tehát amikor nincs közvetlen mellettünk az oxigénes felszerelés és beüt a baj?

Ilyen esetekre vásárolhatunk pl. a DAN-tól oxigénes elsősegélynyújtó felszerelést, ami tartalmazza a szükséges eszközöket, de ez egyrész elég méretes és nehéz, másrészt meglehetősen drága, főleg magánszemélyek számára.
Vagy beszerezhetjük az angol RescuEAN Pod-ot.

Ez az eszköz tulajdonképpen egy oxigéntiszta állítható nyomáscsökkentő. A bemeneti oldalon egy szabványos inflátorcsatlakozót találunk, a kimenete szintén szabványos pocket maszk oxigénellátó cső mérete. Az elv arra épül, hogy a búvároknál többnyire akad valami oxigéndús gáz ami a merüléshez használtak. Legegyszerűbb esetben ez egy nitrox, technikai búvároknál stage-ben szinte mindig található tiszta oxigén de legalább egy EAN50-es dekógáz, mint ahogy pl. a zárt rendszerű újralégzősöknél is van oxigén. Ezeken a palackon van már eleve nyomásmérő és nyomáscsökkentő, ami középnyomást állít elő a 200bar-os palackból, tehát felesleges magunkkal vinni a palackot, az első lépcsőt és a nyomásmérőt hiszen az már adott. Mivel a Pod oxigéntiszta, így bármilyen gázkeverék rácsatlakoztatható, a pod dolga csak az, hogy a középnyomásból belélegezhető 1 bár nyomást állítson elő. Beállíthatjuk rajta azt is, hogy 15 vagy 25 liter / perc sebességgel áramoljon a gáz. A készlethez tartozik egy pocket maszk, de bármilyen zsebmaszkot használhatunk aminek van oxigén bemenete.

Az egyész kütyü kicsi nagyobb mint két marok, súlya alig van tehát bárhová magunkkal vihetjük, használata roppant egyszerű és magától érthetődő. Ha beüt a baj azonnal elkezdhetjük a sérült búvár kezelését amíg elérünk egy jobban felszerelt elsősegélynyújtó helyre vagy amíg meg nem érkezik a mentőszolgálat. Azzal pedig, hogy a helyszínen azonnal többletoxigént juttatunk a búvár szervezetébe - akár egy EAN32-es teljesen hétköznapi nitrox által - nagyon komolyan javítjuk a sérült búvár felépülési esélyeit. A Pod teljesen vízálló, ezért a merülés közben is nálunk lehet, lebeg a vízen így akár a sérül búvár vontatása közben is használhatjuk. És végül de nem utolsó sorban a nagyjából 100 eurós ára is megfizethető akár az egyéni búvárok számára is.

A készülék már magyarországon is beszerezhető: http://www.dive-labs.com/hu/accessories/rescuean , bővebb információt a gyártó oldalán találunk: http://www.rescuean.co.uk/.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.


 5. Bunny 2014 dec 09. 20:27  
"Kicsit ostoba  megjegyzés, hogy nem kell palack (?) és első lépcső (?) mert a középnyomásból állítja elő az oxigént. Hogyan? Hát az inflátorcsőre kapcsolódóan ami a palackon lévő elsőlépcsőről csatlakozik"

Mondjuk ez színtiszta kötözködés zéró konstruktív tartalommal. Nyilvánvalóan arról szól, hogy nem kell PLUSZ MÉG EGY elsőlépcső és palack amit például egy DAN szett tartalmaz. De nem tisztem megvédeni a gyártót, te vigyél magaddal amit akarsz, más meg aki megérti mire jó elgondolkozik hogy hasznos-e neki, és akkor mindenki boldog lesz.
 4. hopposztkopp 2014 dec 09. 14:05  
Csupán egy naív kérdés. Ki az az idióta aki hanyat fektet egy búvárt ahhoz, hogy lélegezzen? Biztos módja  az elmúlásnak, mikor szerencsétlen hányás közben "levegőt" vesz, vagy....  mert nem ismerem az eszközt és nem is biztos, hogy ha van is jól használom, hát marad a régi ami vízben hasra, maszk és tus gomb, (persze nem így tanítják, de ez vezet eredményre) a parton meg a stabil oldalfekvés és a reduktort tartom.  Ott kell lenni és figyelni. Míg a ketyerét valaki beüzemeli is tellik az idő. A köhögésbe elájulhat az ember és nem szerencsés a "kígyó" utját bármivel zavarni.
Mindamelett szerencsésebb lenne, ha nem  az elméletükhöz igazítottak volna egy példát, hanem  adott helyzetben mutatták volna az eszköz hasznosságát.    
Kicsit ostoba  megjegyzés, hogy nem kell palack (?) és első lépcső (?) mert a középnyomásból állítja elő az oxigént. Hogyan? Hát az inflátorcsőre kapcsolódóan ami a palackon lévő elsőlépcsőről csatlakozik....☻
     
 3. rolanddiver 2014 dec 08. 13:01  
Valamivel egyet értek valamivel nem. Egy jól beállitott reduktorbol könnyebb levegőt venni mint a videon latható maszkból. Azzal a maszkkal amin van lufi nem lehet mesterséges lézgést csinálni. Felszini vontatáskor ha a buvár lélegzik akkor a búvármaszk védi a legjobban az orrnyilást és a reduktor maradhat a szájban ami fontosabb, mint hogy tudjon beszélni. Ha nem lélegzik, akkor meg mint lentebb is leirtam, az a pár százalék O2 parciális nyomás változás nem számottevő, persze a semminél jobb, de nem azon fog múlni, hogy megmarad-e az ember vagy sem. Sose legyen egyikre se szükség.
 2. Bunny 2014 dec 08. 12:29  
Azt gondolom azért ez nem teljesen igaz, pl. a reduktort nem tudja a szájában tartani annyira remeg,a reduktort szívni kell ugye ami stressz esetén fokozhatja azt ebből pedig folyamatosan áramlik a gáz tehát erőlködés nélkül kapja. Ha esetleg hányni fog egy redóba se annyira baba ezt meg 2 mozdulattal kiganézod, felszíni vontatáskor is jobb ez hiszen védi az orrnyílást is. Tud beszélni egy reduktorral a szájában az elég érthetetlen motyogás csak. Maszkot lehet másmilyent is használni, olyant aminek van lufija és máris több a holttér. És ne feledjük ez ugye arra van, hogy rögtön ott van, nem helyettesíti a rendes oxigénes cuccot, nem tudom az a maszk amit említesz mekkora, de ez ugye elfér a búvárnál is.
De egyébként igen, sok esetben valószínűleg ha a szájába tolják a reduktort az is sokat számít és ahoz nem kell semmi extra. Meg aztán a 100 eurós ár nagyjából 2 merülés ára fejlettebb helyeken, szóval nem egy nagy tétel ha úgy nézed.
 1. rolanddiver 2014 dec 08. 11:23  
Véleményem szerint, ez nagyjából semmire nem jó, mégpedig az alábbiak miatt:
Tegyük fel, hogy az áldozat eszméletvesztett, de lélegzik. Ebben az esetben a legkézenfekvőbb megoldás, ha a stabil oldalfekvő helyezetbe rakás után a nitroxos reduktort a szájába rakjuk, és ilyenkor a magasabb oxigén tartalmu gázt lélegzi. Erre az eszközre igy most nincs szükségünk.
Mi van akkor ha a sérült búvár nem lélegzik. Ha elővesszük a zsebünkből ezt a csodás szerkezetet, és összeszereljük a videón látott módon, megkezdjük a mesterséges lélegeztetést. Tételezzünk fel, hogy 36-os nitrox van a palackunkban és ezt csatlakoztattuk az eszközhöz. Az ember által kilélegzett levegő nagyjából 16-17% oxigént tartalmaz. A maszk holt tere annyira pici, hogy még 50-es nitrox használata esetén sem tudjuk számottevően emelni a sérült tüdejébe fújt levegő oxigén tartalmát, nagyjából csak annyira mintha levegőt lélegezne. A legújabb vizsgálatok alapján minden CPR tanfolyamon már azt tanitják, hogy amennyiben ha egyedül probálsz újraéleszteni valakit, akkor ne foglalkozz a belégzessel, mert a mellkaskompresszió közben elegendő levegő áramlik ki és be a tüdőbe. Viszont ha nincs mellkas kompresszió, akkor nincs ami fenntartsa a keringés ezen formáját, és hiába van oxigén a tüdőben, ez nem jut el a sejtekhez. Ezt az eszközt is a marketingesek fejlesztették, nem pedig orvosok. Na mindegy, szép sárga szine van, bizonyára sokat eladnak majd belőle. Aki ilyenra szánná a pénzt vegyen inkább egy MTV demand szelepes maszkot reduktorral az amerikai ebay-en (kb 100dollár max) sokkal többre megy vele.
Üdvözlettel
Somodi Roland

Merülőhelyek

Madivaru / Manta Point

Maldives

3/4 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 4.5) átlagos nehézségű
max: 26m, látótáv: 10-25m , driftes , áramlás

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelymantarája jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.
A fórumban leírtakért a divecenter.hu felelősséget nem vállal, az kizárólag a hozzászóló magánvéleménye.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés