»» ««

Autókarosszéria darabok a bálnák gyomrában

Környezetvédelem

Halászhálót és autókarosszéria darabot találtak a partra vetődött bálnák gyomrában.

Műanyag hulladékkal volt tele a januárban partra vetődött ámbráscetek gyomra. Albatroszok pedig öngyújtóval és kupakokkal etették tévedésből fiókáikat, nem élték túl.

Január végén ámbrás cetek vetődtek partra Németországban az Északi-tengernél. Az állatok mindegyike elpusztult. A 13 ámbráscetet aztán felboncolták és döbbenettel tapasztalták az állatorvosok, hogy gyomruk tele volt műanyag hulladékkal. Volt a cetek hasában 13 méteres halászháló, 70 centiméteres műanyag darab, amely valaha egy autó borítását szolgálta és számtalan műanyag doboz darabja, petpalack aprócska részletei. Ezek a hulladékok valószínűleg a zsákmányul ejtett állatok, például tintahalak belsőjében lehettek és így kerültek az ámbráscetek gyomrába.

A Schleswig-Holstein tartomány környezetvédelmi minisztere szerint a felboncolt állatokban talált rettenetes mennyiségű műanyag szemét is jelzi, hogy mi az eredménye a műanyag orientált világunknak. "Az állatok az elszenvedői a mi világunknak és szenvednek a szemetünktől, teli lesz a gyomruk a hulladékokkal és ettől haldokolnak is" - mondta Nicola Hodgins, a Bálnák és Delfinek védelmére létrehozott Alap munkatársa. "Míg a nagyobb hulladékok azonnali problémákat okoznak és elzárhatják a bélcsatornájukat, addig a kisebb darabkák számos krónikus betegség kialakulásáért felelősek a cetek világában, és nem csak azoknak akik szívó mechanizmussal táplálkoznak" - tette hozzá. Sajnos nem ez az első eset, amikor cetek gyomrából ilyen mennyiségben tártak fel műanyag hulladékokat.

2011-ben egy ámbráscet teteme sodródott a görög Mykonos-szigeténél. Az állat gyomra rettenetesen tömött volt, ezért kezdetben azt hitték az orvosok, hogy megehetett egy hatalmas tintahalat, azonban a boncolásnál kiderült, hogy a hasában 100 műanyag zacskó és számtalan műanyag darab rekedt meg. Hasonló példákra bárhol lehet akadni.

[ Greenfo ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Magic Point

Australia

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 4-10m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléssziklás, hasadékos élőhely nyílt vízi fajokcápa nagy rája egyéb tengeri emlős jelentős halraj nyílt vízben

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés