»» ««

Megduplázódhat a tengeri halak száma

Környezetvédelem

Amerikai kutatók szerint még regenerálható a halászat miatt a tengeri élővilágot ért pusztítás.

Tíz éven belül helyreállhat a tengeri halállomány, és a globális populáció 2050-re akár meg is duplázódhat, ha világszerte jobb halászati módszereket alkalmaznak - állítják amerikai kutatók.

A halászat fellendülése több mint 3 milliárd embert érint, ugyanis ennyi embernek a hal a legfontosabb tápanyagforrása, és a körülbelül 260 millió halász megélhetését is biztosítanák a reformok. Most a világ halászatainak alig 47 százalékát tartják biológiailag egészségesnek, az új halászati módszerekkel azonban az arányuk egyetlen évized alatt 77 százalékra nőne. A helyreállított halállomány nemcsak az élelmiszerellátásban jelentene nagyobb biztonságot, hanem a halászok számára is, akik jelentősen növelni tudnák a nyereségüket.

Erre a következtetésekre jutottak a kaliforniai és a washingtoni kutatók 4713 halászat adatbázisának elemzésével. A minta a világ halfogásának 78 százalékát lefedi, tehát a tudósok elég alapos munkát végeztek.- áll a PNAS tudományos lapban közölt tanulmányukban.

Elsősorban intézményi reformokra van szükség, amely előírná a halászoknak, hogy betartsák a szigorú, tudományos vizsgálatokon alapuló korlátozásokat, és cserébe részesedéshez juttatja őket a fogásból. Az ilyen jellegű szabályozásokkal már komoly sikereket értek el Ausztráliában, Chilében, Dániában, Namíbiában és az Egyesült Államokban.

[ index ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Tiran, Gordon Reef

Egypt, Red Sea

3/5 db alapján:érdekes(átlag: 3.6) átlagos nehézségű
max: 23m, látótáv: 10-25m , áramlás , driftes

napihajós megközelítésfal merülés roncs merüléshomokos élőhely nyílt vízi fajok korallos, trópusi élőviláglegalább 1.5m-es hal jelentős halraj nyílt vízben cápa nagy rája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés