»» ««

Még mindig az olaj

Környezetvédelem

Az olajkatasztrófa miatt emelkedett az újszülött delfinek halálozási aránya.

A delfinek születés körüli halálozási aránya a Mexikói-öbölben valószínűleg a 2010-ben történt olajkatasztrófa miatt emelkedett meg egy új tanulmány szerint.

A 2010 és 2013 között partra sodródott, halva született vagy világra jötte után nem sokkal elpusztult delfinek számának növekedése valószínűleg az anyaállatok krónikus betegségeinek számlájára írható, a kórok a BP olajcég egy tengeri platformján bekövetkezett olajömléssel függnek össze - idézte az amerikai országos óceáni és légköri hivatal (NOAA) portálja a friss tanulmányt.

A Diseases of Aquatic Organisms című szaklap aktuális számában közzétett kutatás az öböl palackorrú delfinjeinek 2010 és 2013 között tapasztalt szokatlanul magas halálozási arányának okait kutató munkák része. A katasztrófa következményeinek felderítése ezzel nem zárult le, az olajömlés hosszú távú hatásai még mindig ismeretlenek.

"Eredményeink azoknak a bizonyítékoknak a hosszú sorát növelik, melyek azt támasztják alá, hogy az olajömlés súlyosan károsította az öböl északi részén élő delfinek szaporodási egészségét - fejtette ki Teri Rowles állatorvos, a tanulmány egyik szerzője, a NOAA delfinkutatási programjának vezetője.

"Szemben a kontrollpopulációkkal, a Mexikói-öböl palackorrú delfinjeinél különösen sokszor tapasztaltunk a vemhesség utolsó szakaszában vetélést, magzati károsodást és méhen belüli fertőzéseket" - mondta Kathleen Colegrove állatorvosi patológus, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók az olajömlés területén - mindenekelőtt Mississippi és Alabama államban - több partra sodródott, halva született vagy nem sokkal a születés után elpusztult delfin tetemét számolták össze 2011-ben, mint más években. A fiatal állatok sokkal kisebbek voltak, mint a korábbi években vagy más vidékeken partra vetődött delfinek - állapította meg a tanulmány.

A palackorrú delfinek nagyjából 380 napig vemhesek, tehát a 2011 első hónapjaiban partra vetődött, halva született vagy újszülöttként elpusztult utódok az előző évi olajkatasztrófa hatásainak az anyaméhben voltak kitéve. Az olajkatasztrófa területén a születés körül elpusztult delfinek 88 százalékának rendellenes volt a tüdeje. Kis testméretük arra utal, hogy még az anyaméhben vagy röviddel világra jöttük után haltak meg, mielőtt tüdejük teljesen átállt volna. A régión kívül talált fiatal állatok csak 15 százalékánál állapították meg ezt a tüdőrendellenességet - olvasható a tanulmányban.

A BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajkitermelő platformon 2010. április 22-én robbanás történt, majd tűz ütött ki, 11 munkás meghalt, a sérült mélytengeri kútból csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe. Az olaj elérte a Mexikói-öböl partvidékét, súlyos károkat okozva több ágazatnak és az élővilágnak. Egy 2014-es jelentés szerint négy évvel a katasztrófa után is legalább 3200 négyzetkilométernyi területen borította lesüllyedt olaj a tengerfeneket a Mexikói-öbölben.

A BP négyhónapos vizsgálat után, 2010 októberében kiadott részletes jelentése szerint a katasztrófát "műszaki hibák összetett, egymással összefüggő sorozata", valamint emberi és tervezési tényezők együtt okozták. Az olajcég minden idők legnagyobb környezetkárosítási kártérítését, 20,8 milliárd dollárt (5,7 ezer milliárd forintot) fizeti az olajkatasztrófáért egy múlt héten nyilvánosságra hozott döntés alapján.

[ MTI ]



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

I-169 submarine

Micronesia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 46m, látótáv: 25m felett

napihajós megközelítésroncs merüléskorallos, trópusi élővilág nyílt vízi fajokcápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés