»» ««

Ruha a víz alól

Külföld
2016. április 24.

Egészen meglepő felfedezést tettek búvárok Hollandiában.

A Texel sziget Hollandia északi részén található, annak a szigetcsoportnak a tagja, ami a Watt-tengert választja el az Északi-tengertől. A Texel lakott, viszonylag nagy alapterületű sziget, és a múltban gyakran előfordult, hogy mellett horgonyozva kerestek menedéket a hajók.

Ám a tenger viharai néha így is annyira felkorbácsolták a hullámokat, hogy a hajók odavesztek. A környéken tehát több roncs is nyugszik, különleges leleteket is felszínre hoztak már a búvárrégészek. A helyi búvárklub tagjai egy merülésen során ezért nem lepődtek meg, amikor a tenger fenekén homokkal belepett csomagra bukkantak. Megszokott, hogy az erős áramlásnak köszönhetően a roncsokat és a tárgyakat belepi a homok, ami megvédi azokat a bomlástól, aztán egy vihar után láthatóvá válnak azok.

A most felfedezett csomagban nem más volt, mint egy előkelő hölgy néhány személyes tárgya: fésű, harisnya, könyvek illetve egy selyemruha is ott volt többek között. A régészek természetesen izgalomba jöttek a roppant egyedi lelettől, hiszen ilyesmi elvétve kerül elő: a ruha a 17. századból származik, tehát nagyjából 400(!) éves, és állapota ehhez képest kiváló. A felfedezés tehát sokat elárul az akkor élt emberek mindennapjairól.

Azt nem tudni, ki volt a ruha tulajdonosa, vagy melyik hajóval utazott a hölgy. A lelkes helyi búvárok viszont nyilván újult erővel mennek merülni a Texel sziget körüli vizekbe, abban bízva, hogy találnak még pár ilyen fantasztikus leletet.Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dhonfanu

Maldives

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 27m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítészátony merüléskorallos, trópusi élővilág sziklás, hasadékos élőhelycápa nagy rája

Búvárbazár

Pana Fisheye micro4/3 +dome port

Ár: 209.000 Ft.

Látogasd meg angol nyelvű oldalunkat, lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.


Powered by babelrabbit engine © 2004-2019 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
impresszum / contact / Médiaajánlat / Adatkezelés