»» ««

Új szoborzátony

Külföld

Átadták a víz alatti szoborparkot Lanzarote szigete mellett.

Vannak, akik szerint semmi helye nincs mesterséges létesítményeknek a tenger fenekén, hiszen a víz alatti világ maga a csoda. Ám sok helyen működnek jól a mesterséges zátonyok: új élőhelyet teremtenek, és nem utolsósorban szép pénzt hoznak, tehát egyre-másra születnek ezek.

A brit alkotó, Jason deCaires Taylor a víz alatti szobrok telepítésének legismertebb képviselője. Mexikóban, Granadán láthatóak alkotásai, ám mostanában hozzánk közelebb dolgozott egy monumentális projekten: a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarotén kérték fel egy szoborpark megálmodására és telepítésére. Lanzarote különleges sziget, a víz felszíni látképet egy híres helyi művész, Cesar Manrique víziója határozza meg, s most a tengerben is egy alkotó kezébe került az irányítás- de értelemszerűen olyan helyen, ahol semmilyen természetes élőhelyet nem érint károsan a szobrok felállítása.

Hosszú időn át tartott a több száz szobor elkészítésével, elhelyezésével járó munka, amiről már korábban láthattunk képeket, de most befejezetté nyilvánították. A Lanzarotét vezető Pedro San Gines személyesen adta át idén januárban a Playa Blanca előtt levő Museo Atlantico nevű szoborparkot, amit csak búvárok tudnak bejárni.

Az alkotások reflektálnak napjaink kihívásaira, van itt játszótér ahol öltönyös üzletemberek szórakoznak, menekültekkel teli csónak, fal felé tartó emberek, egymásra fektetett, életnagyságú emberszobrokból álló hatalmas kör. Bizonyára izgalmas lehet végigúszni ezt a különleges tárlatot, ami az évek alatt folyamatosan változni, módosulni fog, ahogy a tenger élővilága meghódítja magának ezt a területet.

Lanzarote szigete könnyen elérhető Magyarországról is, jelenleg az egyik fapados légitársaság indít oda járatokat, de átszállással is egyszerűen el lehet oda utazni, nyomott áron. Így aki kíváncsi erre a búvárlátványosságra, be is tervezhet egy utat az egész évben korrekt merülési lehetőséget kínáló szigetre.

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Dolphin Reef

Israel, Eilat

1/1 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 13m, látótáv: 10-25m

parti merülésscenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilág mesterséges élőhelydelfin

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés