»» ««

Letarolt korallzátony

Környezetvédelem

Indonéziában pusztított egy nyaralóhajó a legénység hibájának köszönhetően.

A számtalan szigetből álló Indonézia egyik nagyon izgalmas, érintetlen szépségűnek számító helye Raja Ampat. Ez maga is egy szigetek sokaságából álló régió, Új Guinea szigete mellett. A búvárok körében legendás hírűnek számít, a korallzátonyok gazdagsága miatt.

Az MS Caledonia Sky egy 90 méter hosszú nyaralóhajó, ami március 3-án feneklett meg egy korallzátonyon, annak jelentős részét letarolva. Az ilyen zátonyok lassan, évezredeken át növekednek és rengeteg tengeri élőlénynek adnak otthont. A most elpusztított területen évtizedekbe telhet a regeneráció. A kárt nehéz pénzben kifejezni, de több millió dollárra becsülik.

Noha ezt talán megfizeti a hajótársaság biztosítója, de a pénzen nem lehet új korallzátonyt venni a régi helyett. A kapitány sem mentesül a felelősségrevonás alól, börtönbüntetésre is ítélhetik a környezetkárosítás miatt. Az MS Caledonia Sky 102 utassal a fedélzetén hajózott, és azért közelítette meg a partot, hogy a madarakat megcsodálhassák. Ám az apály miatt a hajó nekiütközött a zátonynak, tehát felelőtlenségről, navigációs hibáról volt szó, nem pedig technikai probléma vagy a rossz időjárás volt a baleset oka.

A zátonyt jól ismerő búvárok sírni tudtak volna a látvány miatt, ami a víz alatt fogadta őket. A gyönyörű korallok letörve, elpusztítva, és a halak is eltűntek a zátonyról. 

Az eset ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a turizmusnak bizony megvannak a hátulütői. A luxushajók már a világ eldugott pontjain is feltűnnek, gyakran kerül szemét és szennyvíz ezekből a tengerbe, és néha történnek ilyen balesetek is, amik olyan károkkal járnak, amiket több évnyi bevétel sem ellensúlyoz. 



Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Small Giftun / Police station

Egypt, Red Sea

3/8 db alapján:érdekes(átlag: 4.1) átlagos nehézségű
max: 38m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítészátony merülés fal merüléskorallos, trópusi élővilágteknős legalább 1.5m-es hal delfin

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés