»» ««

Búvárkodás és a marihuána

Tudomány

Marihuána az egyik leggyakrabban használt élvezeti szer a világon, így a búvárok is kapcsolatba kerülhetnek vele.

Marihuána, vagy a kannabisz, az egyik leggyakrabban használt élvezeti szer a világon, amelyet egyre több ország legalizál. Emiatt várhatóan egyre többen fogják használni, beleértve a búvárokat is. Már jelenleg is tendencia, hogy azon búvárok, akik kapcsolatba kerülnek kábítószerekkel, leginkább a kannabiszt választják, mint könnyű, rekreációs drogot.

A marihuána nem csak élvezeti szerként ismert. Gyógyászati ​​célra történő alkalmazása jelenleg is elterjedt olyan súlyos és legyengítő betegségek esetén, mint a Parkinson-kórt, sclerosis multiplex, rák, az AIDS és a glaukóma.

A témában a szakemberek véleménye meglehetősen eltérő.

Dr. Tom Neuman a hivatásos búvárok kezelésében jártas orvos szerint a marihuána csökkenti számos motoros és kognitív készséget, ezáltal a marihuána használata merülés előtt problematikus.

Professor Paul Auerbach, a Stanford Egyetem Orvosi karáról is úgy véli, az anyag negatív hatással lehet a búvár mentális állapotára, ítélőképességére, a reflexeire, vagy akár idegrendszerére. Auerbach úgy véli, hogy mivel a szer használata nem tartogat előnyöket a negatív hatásokkal szemben, a marihuána használatát meg kell tiltani a búvárok számára.

Az igazsághoz tartozik viszont, hogy eddig gyakorlatilag nem végeztek kutatást arra vonatkozóan, hogy a marihuána milyen hatással van a búvárokra. Ennek egyik oka, hogy rendkívül nehéz megtalálni a megfelelő kontroll csoport ilyen jellegű kutatáshoz, és viszonylag kevés olyan búvárbalesetről tudunk, ahol a szer hatása is szóbakerült. Ezen túlmenően a marihuána aktív hatóanyaga általábban nem vagy alig észlelhető a véráramba a használat után nagyjából két órával, így mire a balesetet szenvedett személy a hiperbár kamrába érkezik, már roppant kicsi az esélye, hogy bármi hasznos információt kapjanak a vérvizsgálatából.

Mindez oda vezetett, hogy a marihuána hatása a búvár szervezetére valójában megválaszolatlanul maradt. Amit biztosan tudunk, hogy káros hatással lehet a búvárok tüdejére. Ernest Campbell amerikai sebész szerint, eltekintve THC és a kannabinoidok hatásától, a füstje 50% -kal több kátrányt, idegen testek és a káros rákkeltő anyagot tartalmaz, mint a dohányfüst. Campbell szerint a szer fogyasztása megnöveli a hörgők elhalását, köhögési ingert válthat ki, tüdőgyulladáshoz vezethet, és hozzájárulhat a fertőzésekhez, valamint megnövelheti a tüdőembólia veszélyét. Túl sok marihuána elfogyasztása a tüdő krónikus megbetegedését is okozhatja. A marihuána fogyasztás növelheti az ember pulzusszámát akár 30-50 pulzussal is, növeli a vérnyomást és ezek által megnövekszik a szívinfarktus kockázata is. 

A gasztroenterológus Steven Gillon, aki a máj kezelésére specializálódott, ragaszkodik ahhoz, hogy a szer fogyasztásának hatásairól jelenleg kizárólag találgatunk, mivel nem történt emberi kísérlet a marihuána és a búvárkodás hatásáról. Amit tudunk, hogy néhány búvár pozitív drogteszről számolt be sokkal azután is, hogy szívtak, erős dohányosok esetén akár 15 héttel később is. Bár a THC anyagok eliminációs felezési ideje legalább 20 óra és legfeljebb három nap, túlsúlyos emberek esetén a testzsírban is tárolódhat, esetükben hosszabb, akár 10-13 nap is lehet az eliminációs felezési idő. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy a vizelet vizsgálatokkal a marihuána nyomait képesek érzékelni a szervezetben akár 13 napig, sőt egyes személyek esetén még hosszabb idő után is.

Bár a marihuánás cigaretta számos szakember szerint veszélyes lehet a búvárkodás szempontjából, komoly vizsgálat nem zajlott, így egyértelmű bizonyíték erre nincs. Így mielőtt határozott megállapításokat tennénk, szükség lenne részletesen és alaposan megvizsgálni az anyag hatását a merülés szempontjából.

[ Alertdiver ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Manta Point, Pulau Wai

Indonesia

2/2 db alapján:kimagaslóan érdekes(átlag: 5) könnyű körülmények
max: 9m, látótáv: 4-10m , driftes

speedboat-os megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa mantarája

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés