»» ««

Erős a szökőár-veszély a Földközi-tengernél is

Környezetvédelem

Szökőár előrejelző-rendszer telepítést sürgetik görög földrengéskutatók. A szakemberek egy Krétán rendezett tanácskozáson arra hívták fel a figyelmet, hogy évente mintegy 30 millió turista tölti szabadságát a Földközi-tengernél és annak partjainál, ahol nagy esély van egy cunamira. Különösen a görög tengerpartokat veszélyeztetik árhullámok.

Feltétlenül szükség van egy szökőár előrejelző rendszerre a Földközi-tengernél is - mondta a görög földrengéskutató, Gerasimos Papadopoulos. A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy lehetséges egy cunami a Földközi-tengernél és annak partjainál is, ahol évente körülbelül 30 millió turista tölti szabadságát. Ezt egy, a közelmúltban Krétán rendezett előadáson 15, a Földközi-tenger térségében található állam geológusa és szeizmológusa is megerősítette.

A földrengéstan adatai szerint az ókortól körülbelül 150 nagyobb árhullámot regisztráltak a Földközi-tengeren. Papadopoulos azt mondja, olyan méretű árhullám, mint amilyen Dél-Ázsiában pusztított, nem valószínű ebben a térségben. A Földközi-tenger egy zárt tenger, az árhullámok itt rendszerint kisebbek - mutatott rá a szakember, kiemelve: mégiscsak akad egy probléma. A tengerrengés középpontjához közel fekszenek a partok, így kevés idő marad figyelmeztetni az embereket a veszélyre. A tengerben keletkezett rengés okozta árhullám ugyanis néhány perc alatt eléri a partokat - tett hozzá.

Különösen a görög tengerpart veszélyeztetett

A görög szeizmológusok adatai szerint mindenekelőtt Kréta északi partjait, a Peloponneszoszi-félsziget déli csücskét és a Kikládok partjait veszélyezteti árhullám. Veszélyeztetett terület még Dél-Olaszország, illetve Franciaország és Spanyolország partjai a Földközi-tengernél. A görög kutatók adatai szerint az európai földrengések körülbelül 90 százaléka az Égei-tenger térségében fordul elő, ahol az afrikai és európai földrész találkozik egymással. 1964 óta ezen a területen a patrasi szeizmológiai intézet adatai szerint 20 ezer földrengést regisztráltak.

40 cunami 1801-1956 között

A görög geológus, Giorgos Pararas közölte: 1801 és 1956 között körülbelül 40 különböző erősségű cunamit észleltek a Földközi-tengernél. Ezek közül az 1956. július 9-i, a Kikládokhoz tartozó Amorgos partjait elpusztította és 53 embert megölt. Az Égei-tengeren a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű rengést mértek. A kitörő árhullám a szemtanúk beszámolója szerint 20 méter magas volt Amorgoson. Tengerrengések és vulkánkitörések már az ókorban is okoztak árhullámokat. A Santorini-sziget a Kikládok egyik olyan gyöngyszeme, amelynek alapja ma is egy működő vulkán. 3600 éve, a Théra kitörése keltette szökőár elpusztította a minoszi kultúrát Krétán. Később a további vulkánkitörések okozta árhullám a körülbelül 500 kilométerre lévő észak-afrikai Alekszandriai-sziget partjait is elérte.

Cunami-előrejelző rendszer az Indiai-óceán körül elterülő 27 országban

Szökőár-előrejelző rendszert telepítenek az Indiai-óceán körül elterülő huszonhét országba az érintett államok és az ENSZ oceanográfiai bizottságának megállapodása értelmében. A rendszer várhatóan 2006 júliusától lesz működőképes, s az elképzelés szerint a részeként elhelyezett mélytengeri szenzorok és rádión közvetített vészjelek révén megelőzhetők lesznek az olyan katasztrófák, mint amilyet a tavaly decemberi indiai-óceáni tengerrengés idézett elő. A rengés előidézte szökőár akkor több mint 176 ezer ember életét oltotta ki a térség 11 országában, több mint 50 ezren pedig eltűntek.

A 27 állam külön előrejelző-rendszert kap, s az egyes rendszerek összeköttetésben állnak egymással. Ezután már csak az érintett államokon a sor, hogy kioktassák polgáraikat, mit kell tenni, ha befutnak a szökőárveszélyre figyelmeztető vészjelek.

[ MNO ]
Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Gamul Kebir

Egypt, Red Sea

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) könnyű körülmények
max: 20m, látótáv: 10-25m , áramlás

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Búvárbazár

5mm-es neoprém ruha

Ár: 25.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés