»» ««

24 szemű kocka-idegen a mélyben

Tudomány

A kockamedúza, mely nem rendelkezik aggyal, csak kezdetleges idegrendszerrel, egy új kutatás szerint feljebb lépett az evolúciós ranglétrán, mivel meglepően kifinomult szemei vannak.

A jelek szerint az ausztrál medúza fajtársai közül a legkifinomultabb vizuális rendszert tudhatja magáénak. A Lund Egyetem kutatói egy apró karibi medúzafajt, a Tripedalia cystophorét vizsgálták, mely a Puerto Rico-i mangrove lápokban él.

Az adatok szerint a medúza lenyűgöző optikai rendszerrel rendelkezik, 24 szeme a teremtmény testének négy csúcsán helyezkedik el. Míg 16 szem egyszerű "pigment üreg" a fény begyűjtésére, a megmaradt nyolc szem, mindegyik csúcsnál egy párt alkotva komplex lencserendszer. Ezen komplexitás ellenére a retinák pozíciója azt jelenti, hogy a képek, melyeket a medúza begyűjt némiképpen elmosódottak.

Ám a kutatók úgy vélik, hogy a kifinomult optikai rendszer eleve úgy fejlődött ki, hogy a medúza széles látókörrel rendelkezzen, így könnyebben navigál és fókuszál a zsákmányra. Ez a kutatók szerint úttörő a maga nemében, és feljebb tolja az állatot az evolúciós ranglétrán. Míg az összes kockamedúza-faj hasonló szerkezetű vizuális rendszerrel rendelkezik, az ausztrál kockamedúzáé a legkifinomultabb szemrendszer.

A legutóbbi kutatások azt sugallják, hogy ez a faj az egész fényspektrumban nagyon jól lát. Sőt, azt is megkockáztatták, hogy az állatok úgy látnak, mint a madarak, akik viszont a vizuális ranglétra tetején helyezkednek el. Mindennek ellenére tökéletesen éles kép feldolgozására nem képesek, mivel a képek a retina mögött fókuszálódnak, mely miatt így elmosódottak lesznek.

Az ausztrál kockamedúzának szüksége is van a kifinomult rendszerre, mert igen aktív, látásukra támaszkodó vadászok. A milliméter tizedének átmérőjével rendelkező lencsék olyan anyagból vannak, melyek változtatható optikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Az anyag refraktív - fénytörő - indexe, mely azt mutatja, mennyire hajlítja meg a fényt, a lencsék közepén magasabb, mint a széleiken.

Ez a tulajdonság segíti az állatot abban, hogy a lencsékkel a minden irányból érkező fényt egy pontba sűrítse. A kalmárok, polipok és halak hasonló lencsékkel rendelkeznek, hogy éles képet kapjanak környezetükről. Ám a medúzánál ez a fajta szemlencse az ellenkezőjét jelenti, a képe ugyanis igencsak "zajos" marad. Az állat retinája ugyanis a mögött a pont mögött helyezkedik el, ahová a kép fókuszál, ami azt jelenti, hogy a kapott kép elmosódott.

Ez abban segíthet az állatnak , hogy kifejezetten navigálásra alkalmazza látását, nem pedig a zsákmány kiszúrására. Hasonló rendszert alkalmaznak a rovarok is, melyek a horizontról elmosódott képet kapnak a navigáláshoz.

[ Nature/MSNBC/Németh Magdolna ]


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Koh Bida Nok

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 34m, látótáv: 10-25m , driftes

napihajós megközelítésfal merülés scenic, nézelődős merülésnyílt vízi fajokcápa csikóhal teknős

Búvárbazár

Suunto adatkábel

Ár: 6.000 Ft.


Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2022 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés