»» ««

Vár az Adriadive Dalmácia szívében

(Hirdetés)

A Razanjban található búvárbázisról könnyen elérhetőek a környék látványos merülőhelyei.

Nem meglepő módon a hosszú horvát tengerpart különböző részein más és más arcát lehet megismerni az Adriai-tengernek, így mindig új élménnyel gazdagodhat az új helyekre utazó búvár. Közép-Dalmácia már régóta híres a szép merülőhelyeiről, és aki az Adriadive bázist választja, ezeknél búvárkodhat.

Albumhoz klikk a képre.

A bázis épülete közvetlenül a tengerparton található, és felette vannak a bázisszállások. Jelenleg az alsó szinten (4+2 fős) és középen (8 fős) apartman áll a vendégek rendelkezésére, de a környékbeli házakban is meg lehet szállni. Könnyű a tenger közvetlen közelében levő, fantasztikus kilátású apartmant találni, ami nagyon feldobja a nyaralást. A választék tehát nagy, és a bázis abban is segíteni tud, ha valaki nem egy hétre, hanem rövidebb időre érkezne családdal, csoporttal, akár nyáron is.

A szemben levő Rogoznicától egy öböl választja el Razanjt, utóbbi jóval nyugodtabb, békésebb nyaralásra ad lehetőséget. A védett tengerben a közeli strandokon akár a család is kitűnően érezheti magát, s az is nagyon kedvező, hogy a víz már a nyár elején is fürdésre csábít. Aki merülés mellett vagy helyett a környéken kirándulna, a már említett Rogoznica mellett célba veheti Trogirt, Primostent vagy akár Splitet is. Razanj faluban pedig van bolt, több étterem, ahova gyalog is el lehet jutni.

Akár a bázis előtt, a partról is lehet merülni, ez a tanfolyamok ideális helyszíne. A sekély de tiszta vízben van élővilág is, találhatunk csikóhalat, polipot, de az üregekbe bevilágítva pici rákok vagy akár muréna is felbukkanhat. Aki szeretne gyakorolni, tanfolyamot végezni, a feladatok elvégzése után sem unatkozik a víz alatt.

Az izgalmasabb merülőhelyek természetesen kicsit távolabb esnek, de a bázis két gyors hajójával itt is csak pár perces utazásokról beszélhetünk. Elsősorban falaknál lehet merülni, amelyek különlegessége, hogy nem kell nagyon mélyre menni a látványos részekért: vörös gorgóniás telepek már 25-30 méter között vannak. Ne felejtsünk lámpát vinni, hogy igazán megmutathassák magukat a mélység színpompás lényei! Természetesen itt is akad muréna, vannak több helyen languszták, a sekélyben töltött idő alatt polipokat vagy akár tengeri angolnákat lehet keresni a kövek között.

Albumhoz klikk a képre.

Két olyan roncs is van a bázistól ugrásnyira, ahol érdekes történetű maradványokat nézhetünk meg. A 20-25 méteres mélységben nyugvó hajó egy második világháború idején elsüllyedt szállítóhajó, aminek rakománya állítólag csokoládé volt, ezért "édes roncsként" emlegetik. Bár meglátszik rajta az idő, a kormány még ma is körbeúszható, megnézhető. A másik roncs még sekélyebben van, ez egy, a délszláv háború idején lelőtt J 21 Jastreb gép maradványa. Sok már nem maradt a gépből, de a vezérsík a felségjelzéssel még ott van a tenger fenekén. És ha az alkatrészek nem is mindig felismerhetők, érdemes alaposan szétnézni a környéken, mert lepényhal vagy más különleges élőlény könnyen felbukkanhat mellettük.

A hajóutak során érdemes figyelni, mert bármikor felbukkanhat a csónak közelében egy-két delfin- mondani sem kell, milyen élmény látni őket merülés előtt vagy után! De akár a reggeli kávézás során is érdemes az öblöt pásztázni, mert egészen mélyen be szoktak úszni.

Errefelé ráadásul a víz melegebb pár fokkal nagy mélységben, mint északabbra. Egész nyáron és ősszel ideális választás tehát Razanj azon búvárok számára, akik szeretnének kalandozni Dalmácia szívében víz alatt és felett egyaránt. Az Adriadive honlapján szétnézve minden információt megtalálhatnak az érdeklődők, amikre az utazás tervezése előtt szükségük lehet! A Facebook-oldalon pedig az aktuális érdekességeket osztják meg.

Minden információt Horvátország-ról.

Merülőhelyek

Tortugas

Mexico

1/1 db alapján:unalmas(átlag: 1) nehéz körülmények
max: 22m, látótáv: 10-25m , áramlás

speedboat-os megközelítésscenic, nézelődős merüléskorallos, trópusi élővilágteknős

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés