»» ««

Megmenekült a tenger pandája

Tudomány

Megállapodást köttetett a Kaliforniai-öböl, és ezzel együtt a világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében.

Óriási siker az Óceánok Világnapján! A WWF május eleje óta sürgeti a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmét, és a fajt veszélyeztető halászhálók tilalmát, amely most megvalósul! A mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány ugyanis megállapodást kötött a Kaliforniai-öböl, és ezzel együtt a világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében.

A Leonardo DiCaprio Alapítvány a kezdetektől fogva elkötelezett híve a delfinfaj megóvásának, a Carlos Slim Alapítvány munkája pedig a hátrányos helyzetű mexikói lakosságot, a helyi környezet védelmét, és az ott élő jellegzetes fajok megőrzését célozza.

A WWF álláspontja szerint a most kötött a megállapodás kulcsfontosságú a kihalás szélén álló vaquita megmentésében, és abban, hogy fenntartható jövőt biztosítson mind a helyi lakosok, mind a vadvilág számára. A vaquitát elsősorban a kopoltyúhálók veszélyeztetik, amelyekbe belegabalyodva az állat megfullad. Mexikó kormánya a múlt héten kiterjesztette az ideiglenes tilalmat a hálók használatára, a megállapodás értelmében azonban végleg betiltják ennek használatát. Az egyezmény kiterjed az elhagyatott, vízben lebegő hálók begyűjtésére, valamint a lakosságot is segítő új, fenntartható halászati eszközök és technikák kifejlesztésére.

A WWF emellett továbbra is sürgeti egy, a vaquiták egyedszámának helyreállítására irányuló terv kidolgozását, amelyet a szervezet a következő pontokban foglalt össze:

Szükséges a már létező, alternatív halászati eszközök azonnali engedélyezése és népszerűsítése addig, amíg nem dolgoznak ki új, fenntartható halászati technikákat.

Fontos a kopoltyúhálók használatának és birtoklásának egyértelmű tiltása a Felső-Kaliforniai-öbölben és környékén.

Elengedhetetlen a mexikói, amerikai és kínai kormány közös, összehangolt cselekvése annak érdekében, hogy megállítsák a szintén itt élő totoaba hal úszóhólyagjának illegális kereskedelmét, a kopoltyúhálók használata ugyanis emiatt vált elterjedtté a Felső-Kaliforniai-öbölben. (A vaquita csupán ún. "járulékos fogásnak" – vagyis a halászok nem szándékos fogásának – számít: populációjának csökkenését az okozza, hogy a totoaba halra halásznak, a disznódelfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, ezért – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet. Kereskedelmi útvonala Mexikótól az Egyesült Államokon át egészen Kínáig húzódik.)

A WWF úgy véli, hogy a delfinfaj egyedszámának helyreállításához szükséges egyes példányok befogása és biztonságos helyen történő szaporítása addig, amíg a Kaliforniai-öböl kellően biztonságossá válik ahhoz, hogy visszatelepítsék őket természetes élőhelyükre.

[ WWF ]

Kapcsolódó írásaink:


Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

South West Rock, Fish Rock Cave

Australia

1/1 db alapján:érdekes(átlag: 4) nehéz körülmények
max: 16m, látótáv: 10-25m

napihajós megközelítésüreg vagy barlanghomokos élőhely sziklás, hasadékos élőhelycápa

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés