»» ««

A legemlékezetesebb cápafilmek

Egyéb
1/3. oldal

Sajátos kategóriát képviselnek a filmek között azok a művek, amelyek a természet erőivel harcoló emberek küzdelmét mutatják be - jellemzően kevés figyelmet fordítva a hitelességre.

A búvárkodás megítélése szempontjából azok a filmek a meghatározóak, amelyekben vérszomjas fenevadak tépik szét a vízbe merészkedőket. A cápa mindig is rettegett lény volt, de az igazi hisztéria 1975-ben kezdődött...

Egy legenda - és lerombolása

Jaws 2A Magyarországon Cápa címmel vetített film eredetileg Jaws-ként futott az amerikai mozikban, és Peter Benchley regénye alapján készült. Napjaink egyik legismertebb rendezője, Steven Spielberg akkoriban nem érzékeny történelmi témák feldolgozásában utazott, hanem éppen ellenkezőleg, filmjeivel maga indított el komoly folyamatokat. A cápák aligha hálásak azért a felhajtásért, amit a hatásosan elkészített filmnek köszönhetnek. Valószínűleg nem nagyon fogják utolérni az újabb cápafilmek a nagy előd színvonalát, hiszen említhető a rendező profizmusa, a komoly színészi gárda (Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss), ráadásul a jelenetek brutalitása (ne feledjük, 1975-ben egészen más volt a vizuális kultúra, és alig néhány filmes merészkedett a cápák közé, így nem nagyon léteztek többé-kevésbé hiteles képet nyújtó természetfilmek) sokkolta a nézőket, a szinte zenei közhellyé vált, John Williams által szerzett motívumot pedig bárki fel tudja idézni. Nálunk olyan komolyan vették a korhatárt, hogy személyi igazolvány felmutatásához kötötték a jegyvásárlást, de persze valami úton-módon mindenki megnézhette a filmet, ha nagyon akarta. A búvárkodás egy rendkívül szűk réteg kedvtelése volt akkoriban, tengernél is kevesen jártak, a film nem is maradt hatástalan: ma is általában a cápáktól óvják elsősorban a búvártúrára induló szeretteiket a családtagok. A rossz kép kialakításában döntő az, hogy a búvárokat mindig megtámadja a cápa a filmekben, de a szerep nagyságától függ, hogy a merülés az utolsó lesz-e az áldozat életében.

A történet hitelességére egyébként ennél az alkotásnál sem kell sok időt vesztegetni. A vérszomjas, csak az ölés kedvéért támadó cápa, ami hajót süllyeszt el, a fantázia szüleménye, de a nézők számára nagyon is hihetőnek tűnt. A tengerparti kisváros seriffjének heroikus küzdelme, mind a cápával, mind a veszélyt bagatellizáló, pénzéhes városvezetéssel természetesen győzelemmel ért véget minden szinten. (A veszélyt semmibe vevő polgármester vagy pénzember a legtipikusabb szereplő a cápafilmekben.Szinte mindig feltűnik A Tudós figurája is, aki soha nem hetvenéves, megfáradt aggastyán - úgy végképp nem lenne hiteles, ahogy a tudomány és az emberiség nevében leszámol a Gonoszt jelképező fenevaddal.) A jelenetek többségében egy kiváló mechanikus cápa riogatott, de készültek valós felvételek is, Ron és Valerie Taylor munkái. Ebben is iránymutató volt a Jaws, noha nyilván korábban is alkalmaztak maketteket: mindmáig keverni szokták a valódi- és a műcápás felvételeket, illetve az utóbbi időben a számítógépes animáció vette át a gépek szerepét. Mindenesetre többek között a maga korában valóban újszerű és hiteles technikáknak köszönhetően a film óriási sikert aratott mindenütt a világban, így hát természetesen a folytatás sem maradhatott el.

A Jaws 2 már Jeannot Szwarc rendezésében készült 1978-ban, és messze nem volt meg az újdonság varázsa, mint az első epizódban. A helyszín ugyanaz a kis városka volt, Brody seriffet sem váltották le, a polgármester pedig most sem vette komolyan a figyelmeztetést. A cápa talán még vérengzőbb volt, és ezúttal már búvárok is áldozatul estek fékezhetetlen vérszomjának. De a sorsát most sem kerülhette el, mert Brody seriff McGyverre emlékeztető rafináltsággal végzett vele: egy víz alatti elektromos kábelt hív segítségül... A filmben az első részből már jól ismert gépcápát használták fel, bőven vannak áldozatok, és izgalomban sincs hiány. Ettől függetlenül a Jaws második részét már túlzás lenne klasszikusnak nevezni.

Jaws: The revengePár évet vártak is azzal, hogy a történetet folytassák, ám 1983-ban elérkezett az idő a Jaws 3-D elkészítésére. A történet szerint az időközben elhunyt Brody seriff két fia közül a nagyobbra hárul az a feladat, hogy egy tengeri park megnyitásakor egy vérengző cápát megfékezzen. Ebben a filmben próbálták technikailag és a sztorit illetően is túllicitálni a korábbi részeket, mai szemmel nézve igencsak nevetségesen. A 3-D alcím ne tévesszen meg senkit, szó sincs térhatású látványról, mindössze pár, a kor technikai színvonalát tükröző effekt miatt ragasztották rá a címkét. Végülis a cápát megölik, Brody fia megmenekül, nem állhatott útjába semmi a folytatásnak. Bár talán itt kellene volna abbahagyni az egészet. A Jaws 3-D sem közelíti meg színvonalában a nagy elődöket, de a következő rész már végképp önmaga paródiájává vált.

Az 1987-es Jaws: The revenge (A bosszú) cápája igazi géniusz és stratéga. Mivel revansot akar venni fajtársai elpusztításáért, előbb Brody kisebb fiát öli meg, majd a hideg vizeket elhagyva a Bahamákra költözik, hogy a másik fiút is levadássza - talán valami levelezőlistáról értesült arról, hogy éppen ott van... A cápa olyannyira eltökélt, hogy más áldozat nem is nagyon érdekli, ebben a részben a kisebbik Brody testvér mellett csak egy áldozata van az ámokfutásának, aminek Brody-mama vet véget: a teljes csapatot szállító vitorlás hajóval nyársalja fel a fenevadat. Úgy gondolom, többet nem kell mondanom erről a filmről, ami az eredeti Jaws-széria eddig elkészült utolsó darabja. Nyilván nem véletlenül.

Az írás a következő lapon folytatódik!

Első   Visszalép Következő   Utolsó

1 2 3

Hozzászólást csak regisztrált felhasználótól fogadunk el. Regisztrálás/belépés.

Merülőhelyek

Anemone Reef

Thailand

2/2 db alapján:érdekes(átlag: 4) átlagos nehézségű
max: 25m, látótáv: 4-10m , áramlás , driftes

napihajós megközelítészátony merülés scenic, nézelődős merüléshomokos élőhely korallos, trópusi élővilágcápa csikóhal jelentős halraj nyílt vízben

Látogasd meg és lájkold facebook csoportunkat, videóinkat pedig a Vimeo csatornánkon is elérheted.

Powered by babelrabbit engine © 2004-2024 Bunny - All rights reserved
Az oldal szöveges és képi tartalmának felhasználásáról az impresszumban tájékozódhatsz.
Impresszum / Adatkezelés